1 de 10
SUCCESSOS

La nova petició que les acusacions dels atemptats del 17-A han fet al Tribunal Suprem

Han sol·licitat que els condemnats siguin jutjats pels morts a Cambrils i la Rambla

Imatge dels condemnats pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost de 2017. | PoolEFE
per TarragonaDigital, Cambrils | 15 de novembre de 2023 a les 15:45 |
Les acusacions particulars dels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils han reiterat aquest dimecres al Tribunal Suprem que els tres condemnats ho han de ser també per les morts a la Rambla de la capital catalana i el passeig marítim de la localitat del Baix Camp.

Segons els advocats de diversos mossos d'esquadra ferits, els tres condemnats van ser imprescindibles per cometre els atemptats i, per tant, han de ser jutjats un altre cop incloent aquest delicte.


Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir van ser condemnats a 43 i 36 anys de presó, respectivament, després que l'Audiència Nacional els rebaixés deu anys la pena inicial. Les defenses han demanat l'absolució o la rebaixa de penes.

La fiscalia, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i Cambrils s'han oposat als recursos de les defenses, però tampoc han donat suport als de les acusacions particulars.


La resta d'advocats, representants d'altres víctimes i d'associacions de víctimes del terrorisme s'han oposat durament als recursos de les defenses.
 

Insisteixen que cal investigar si l'imam de Ripoll va morir realment a Alcanar

L'acusació particular exercida pels pares de Xavi Martínez, el nen de 3 anys mort a la Rambla, ha insistit que cal investigar més a fons si l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, realment va morir en l'explosió d'Alcanar del 16 d'agost o fins i tot si tenia contacte directe amb els serveis secrets espanyols.


Per l'advocat Agustí Carles s'ha allargat especialment en detallar els defectes de forma que, segons ell, tenen els informes d'ADN que certificarien la mort de l'imam. En aquest sentit, demana que s'obri una investigació per saber realment si l'imam va morir a Alcanar o qui era la persona que va fugir amb la seva furgoneta just després de l'explosió.

Per últim, els familiars del nen mort reclamen una indemnització per part de l'Estat per no controlar suficientment la compra-venda de productes precursors d'explosius com marca la llei.

 

Els advocats dels mossos ferits demanen la repetició del judici

Per la seva banda, els advocats de diversos agents dels Mossos d'Esquadra ferits a Alcanar i Cambrils han lamentat que els tres acusats no fossin jutjats pels morts a Cambrils i Barcelona perquè no es va poder recórrer la decisió de no ampliar la interlocutòria de processament. El magistrat instructor va remetre la petició a la sala d'enjudiciament, però aquesta ho va denegar i el recurs posterior a la sala penal, també.

Per això, demanen que es revisi la interlocutòria de processament i que es pugui repetir el judici incloent-hi els atemptats. Així, han recalcat que els tres acusats formaven part o van col·laborar amb una cèl·lula terrorista que tenia intenció de matar, i això és el que va acabar passant a Cambrils i Barcelona, tot i que l'explosió d'Alcanar alterés els plans.

"Per activa o per passiva, van aconseguir els seus objectius" i "la intenció era indubtablement terrorista", ha reblat Mònica Fanlo. La lletrada ha reclamat que les víctimes tenen dret a rebre justícia en el judici penal, i no només per la via administrativa, i ha lamentat que van veure "amputats" els seus escrits d'acusació.
 

Defenses i altres acusacions

Per contra, les defenses han al·legat diverses vulneracions de drets com el de la tutela judicial efectiva o la presumpció d'innocència, i han remarcat alguns defectes en la cadena de custòdia de diversos elements decomissats per la policia. L'advocada de Houli ha arribat a dir que el seu client anava a Alcanar a "passar l'estona amb els amics" i a "jugar", però que no va poder sortir del grup per "por" a que li fessin alguna cosa a ell o la seva família.

L'advocat de Ben Iazza ha remarcat que tot i que el seu client va deixar un carnet i una furgoneta als terroristes, ho va fer sense saber-ne la motivació. A més, ha demanat que se li apliqui l'atenuant de confessió, perquè va admetre a la policia els fets.

També ha criticat que s'ha jutjat els terroristes morts per "la porta del darrere" i que tres quartes parts de les proves fetes durant el judici van ser sobre els fets de la Rambla i Cambrils.
Participació