1 de 10
Empresa

El Tecnoparc de Reus es convertirà en el primer districte tecnològic de la demarcació

A partir d'un estudi elaborat pel Clúster TIC de la Catalunya Sud, es defineixen els grans eixos de desenvolupament del sector tecnològic i digital a Reus

Presentació de l'estudi de posicionament TIC de Reus i del Parc Tecnològic i d'Innovació de REDESSA | Sandra Pérez
per Sandra Pérez, Reus | 16 de novembre de 2023 a les 12:58 |
El Clúster TIC de la Catalunya Sud ha dut a terme un estudi, per encàrrec de l'Ajuntament de Reus -a través de REDESSA-, que estableix les bases per mantenir el posicionament de la ciutat com a líder en ocupació TIC, així com del Parc Tecnològic i d'Innovació de REDESSA.

Els passos a seguir per transformar la zona sud de la ciutat s'encaminen cap a convertir el Tecnoparc en el primer districte tecnològic de la demarcació. L’estudi ha comptat amb les principals empreses tecnològiques del Clúster TIC i de la ciutat, com són T-Systems, Viewnext (Grup IBM), Freshly, Viajes para Ti i Ticnova; a més d'altres punts de vista del territori.


Amb la voluntat de continuar la col·laboració público-privada i consolidar el Clúster TIC de l'àrea metropolitana, des del Govern de Reus han recalcat la visió de futur, en què aspiren a fer del Tecnoparc un pol d'innovació, atracció i coneixement.

Així mateix, el regidor de Promoció econòmica i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, ha agraït "l'aposta estratègica de les diferents empreses, perquè creuen en la realitat de la ciutat".

Presentació de l'estudi de posicionament TIC de Reus i del Parc Tecnològic i d'Innovació de REDESSA Foto: Sandra Pérez

 

Quatre grans eixos

D'aquesta manera, l'estudi elaborat pel Clúster TIC Catalunya Sud fonamenta el desenvolupament tecnològic i digital i la consolidació del posicionament TIC de Reus en quatre grans eixos: desenvolupament econòmic, infraestructures i connectivitat, suport governamental i col·laboració regional, i formació i talent.


REDESSA Tecno és un motor de creixement municipal, on el 66,4% de les empreses TIC van incrementar la seva facturació el 2022. Com a segona ciutat amb més població ocupada en el sector -després de Barcelona-, l'objectiu és fomentar la captació d'inversions i generació d'ocupació a Reus.

Alhora, es treballa per generar i consolidar projectes com el Soulfood, per lluitar contra el malbaratament alimentari, o el Hub FoodTech & Nutrition, com a exemple que "la intersecció del Clúster no és només vertical dins el sector TIC, també horitzontal amb altres sectors com la química, turisme, logística, energètiques, etc", apunta Sergi Novo, clúster mànager del Clúster TIC Catalunya Sud.
En aquest creixement seran clau, en els pròxims anys, la implementació de noves infraestructures i connexions, tant pel transport interurbà com per la connectivitat digital. En l'àmbit intern, es preveu també la incorporació de nous espais per l'arribada de noves empreses que facilitin la col·laboració empresarial. 

Sinèrgies locals

Els objectius de renovació i desenvolupament del Tecnoparc es basen en una estratègia local i territorial, definida i unificada com a àrea metropolitana del Camp de Tarragona, i aspiren a aconseguir polítiques i incentius favorables a les empreses del sector. 


Dins d'aquest ecosistema tecnològic que actualment engloba 90 empreses i el suport de nombroses institucions, també apostarà per la formació i el talent. Per exemple, ja s'han iniciat accions amb Mas Carandell per fomentar formacions específiques i les empreses organitzen bootcamps formatius.

Dades com les més de 250 vacants obertes en el sector, que suposen un 83% de contractacions d'aquest perfil a Reus; superar els 1500 treballadors d'empreses amb seu a la ciutat; o la intenció d'atraure estudis universitaris, FP i formació privada, ho exemplifiquen. A més, enguany, s'aposta per la hibridació de perfils, amb altres àmbits com la comunicació, per generar tasques que van més enllà del sector tecnològic. 

Primer districte tecnològic

L'horitzó final és esdevenir un districte tecnològic, aprofitant el potencial de la zona quant a comunicacions i infraestructures. El Tecnoparc, que en el seu dia va néixer com un polígon, hauria de convertir-se un espai d'innovació i recerca, dins un ecosistema emprenedor que fomentés la sostenibilitat i qualitat de vida de les empreses.La futura zona sud de Reus incorporaria nous serveis més atractius per la ciutadania (restauració, oci, usos socials...), i obriria noves línies de treball mitjançant nous equipaments per les empreses. De fet, segons ha afirmat l'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita, ja s'està estudiant la viabilitat del CEPID 2, que se sumaria al ja anunciat REDESSA Innovació.

Presentació de l'estudi de posicionament TIC de Reus i del Parc Tecnològic i d'Innovació de REDESSA Foto: Sandra Pérez


El primer districte tecnològic de la demarcació obriria la participació a altres municipis del voltant, en el marc de la regió metropolitana del Camp, i sumar les potencialitats de cadascun d'ells. De la mateixa manera que Reus és referent en els sectors TIC i agroalimentari.
Participació