1 de 10
RECICLATGE

Tarragona treballa per arribar al 55% de residus reciclats el 2025

L'objectiu és disminuir la quantitat de residus de rebuig que s'incineren i incrementar la recollida selectiva de residus que es reciclen

Imatge d'una illa de contenidors de recollida selectiva al carrer Vidal i Barraquer de Tarragona. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 21 de novembre de 2023 a les 06:00 |
El govern municipal de l'Ajuntament de Tarragona s'ha marcat la neteja de la ciutat com un dels grans cavalls de batalla del nou mandat que es va encetar el passat mes de juny. L'executiu de Rubén Viñuales aposta per la cura de l'espai públic, amb diverses accions fonamentals en aquest àmbit, com el programa PAM a PAM o el nou contracte del servei de neteja.

En aquest sentit, una de les claus més destacada d'aquestes actuacions és la recollida selectiva de residus. El govern municipal sap que hi ha molt camí per recórrer i s'ha fixat l'objectiu de disminuir la quantitat de residus de rebuig —aquells que s'incineren— i incrementar la recollida selectiva de residus —per a reciclar-los—.


L'any 2022, a la ciutat de Tarragona la recollida selectiva va arribar al 36,79%, una xifra gairebé 20 punts per sota del que marca l'article 25 de la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que fixa que de cara a l'any 2025 la taxa de reciclatge ha d'arribar a un mínim del 55%.
 

Cada tarragoní genera 1,5 quilos de brossa al dia

Una de les principals problemàtiques que afronten els municipis és la gestió dels residus que genera la població. En aquest sentit, segons dades de l'Ajuntament de Tarragona, cada tarragoní genera 1,5 quilos de brossa al dia. El consistori de la capital tarragonina explica que "els sistemes de tractament per gestionar-los generen elevats costos econòmics i mediambientals".


En aquest sentit, destaquen les emissions contaminants a l’aire, la contaminació de sòls, així com els consums energètics i de recursos. L'objectiu és reduir els residus que s'incineren i incrementar la recollida selectiva per poder reciclar la major part d'aquests residus.

Per tot això, des de l'Ajuntament de Tarragona es va aprovar un Pla de Gestió i Prevenció de Residus Municipals, amb un conjunt de línies i accions per tal d'aconseguir una millora en la gestió dels residus municipals.


En aquesta estratègia, el consistori tarragoní facilita el reciclatge de residus amb els contenidors de recollida selectiva —orgànica, envasos, paper i cartró, vidre i rebuig— que hi ha repartits per tota la ciutat, així com la deixalleria fixa i les deixalleries mòbils que de dilluns a divendres es despleguen per tots el barris.
Participació