Més de 200 dones ateses per violència masclista a Reus al llarg d'aquest 2023

A més d'un feminicidi, 27 dones han estat ateses pel protocol de violència de gènere de l’Hospital Sant Joan

Imatge d'arxiu del minut de silenci convocat per condemnar el feminicidi del passat mes de setembre a Reus
Imatge d'arxiu del minut de silenci convocat per condemnar el feminicidi del passat mes de setembre a Reus | Ajuntament de Reus
21 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:57h
Des de l'1 de gener fins al 31 d'octubre d’enguany, l'Ajuntament de Reus ha atès 224 dones per violència masclista a través de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i/o del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

Per diversos motius, l'OAV ha atès 189 dones i el SIAD, 291. Del total de les 470 dones ateses pels dos serveis d’atenció a les dones, 128 han estat ateses pels dos serveis i 224 han estat ateses per violència masclista. Així, L’OAV ha atès 44 dones per violència masclista i el SIAD, 180. També, hi ha hagut un feminicidi.

Pel que fa als atestats policials en matèria de violència de gènere, se n’han fet 279: la Guàrdia Urbana n’ha fet 50 i Mossos d’Esquadra, 229. En l’actualitat, hi ha 140 ordres de proteccions actives.

Atenció i protecció

El nombre d’usuàries que han rebut atenció psicològica han estat 82 i les atencions realitzades, 112. El nombre d’usuàries que han rebut assessorament legal han estat 165 i el nombre d’atencions, 311.

14 dones víctimes de violència masclista han hagut de fer servir un allotjament d’urgència.48 dones han estat usuàries d’ATENPRO, el servei telefònic d’atenció i protecció a víctimes de violència de gènere prestat per Creu Roja.

L'OAV atén totes les persones (menors, gent gran, dones, amb discapacitat o amb malaltia mental...) víctimes de qualsevol classe de violència. Ofereix serveis d'acompanyament, activació de recursos, suport en la tramitació d'ajudes econòmiques, seguiment d'incidències i ordres de protecció, informació i orientació, atenció social; entre altres.

Es troba ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana, a l'avinguda Marià Fortuny, 27. A més de fer-ho de manera presencial, també es pot contactar amb aquest servei a través dels números de telèfon de la Guàrdia Urbana 977 010 092 (extensió 2318).

Informació i acompanyament

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) atén, informa, assessora i acompanya, si s’escau, a les dones per tal de poder exercir els seus drets en tots els àmbits relacionats amb la seva vida laboral, social, personal i familiar.

Per això, ofereix informació i orientació; activació de recursos, en cas que sigui necessari; suport en la tramitació d'ajudes econòmiques; atenció social individual; suport psicològic, i assessorament legal.

Es troba ubicat al Casal de les Dones, al número 9 de la plaça de la Patacada, i es pot contactar amb aquest servei a través del número de telèfon 977 010 672 o a través del correu electrònic [email protected]

Una imatge del Casal de les dones Foto: Reus.cat

 

Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència vers les Dones 

L'Ajuntament de Reus ha fet públiques aquestes dades amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència vers les Dones. Així mateix, ha presentat una sèrie d'activitats gratuïtes i obertes a tota la ciutadania, tot i que cal confirmar assistència a [email protected] -especificant noms i cognoms i DNI- per motius d'aforament.

L'acte institucional es farà el divendres 24 de novembre a les 10.30 hores al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus. Consistirà en la lectura del manifest, a càrrec de Maria Josefa Clavero Tono, cap de la Unitat de Violència Sobre la Dona de la Subdelegació del Govern a Tarragona; parlaments institucionals, i actuació del grup musical Bego Vázquez i Carlos Bianchini.

Del 13 al 30 de novembre, es pot visitar l’exposició de cartells del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones de l’Ajuntament de Reus i cartells de la Generalitat de Catalunya sobre la temàtica de la violència masclista a la sala Rentadors del Casal de les Dones.

Actes previstos

Aquest dimarts 21 de novembre, a les 10.30 hores a la Sala d’Actes del Casal de les Dones, es representarà l’obra de teatre “La Senyora X” amb la Companyia Teatrosfera i hi haurà un debat posterior.

El dimecres 22 de novembre, a les 10.30 hores a la Comissària Central de la Guàrdia Urbana de Reus, hi haurà una jornada de portes obertes de l’Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV) i una xerrada sobre l’atenció legal i gratuïta durant el procés de denúncia per violència masclista, a càrrec de professionals de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Reus, del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i de l’OAV.

El dijous 23 de novembre, a les 12 hores a la plaça de la Patacada, davant del Casal de les Dones, l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i la regidora de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials, Anabel Martínez, inauguraran un banc de color lila amb el lema «Atura’t, reflexiona i suma’t en contra de les violències masclistes» en homenatge a totes les víctimes, supervivents i no supervivents, de la violència masclista.

Es pot consultar el programa amb la informació detallada de totes les activitats a ww.reus.cat. Per a més informació sobre els serveis d'atenció a les dones de l'Ajuntament de Reus es pot consultar el web de l’Ajuntament de Reus i el Facebook i Instagram del Casal de les Dones.