Comença la temporada de calçotades a Valls: previsions molt optimistes per superar el llindar dels 20 milions de calçots

Es preveu que la campanya d'enguany sigui excel·lent, tant en qualitat com en quantitat

La pastissera Gessamí Caramés va ser l'encarregada de descalçar el primer calçot de la temporada de 2023
La pastissera Gessamí Caramés va ser l'encarregada de descalçar el primer calçot de la temporada de 2023 | Ariadna Escoda/ACN
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 16:32h
Valls arrencarà el primer calçot de la temporada el dissabte dia 25 de novembre. Els restaurants de la capital de l'Alt Camp, i de fet els de tota la comarca, fa dies que ho tenen tot a punt per iniciar la maquinària de les calçotades que tot just ara comença i que s'allargarà fins a Setmana Santa.

Es preveu que la campanya d'enguany sigui excel·lent, tant en qualitat com en quantitat de calçots. Així ho afirma Dalmaci Clofent, president de la Indicació Geogràfica Protegida del Calçot de Valls. En aquest sentit, la manca de pluges han propiciat una ceba de màxima qualitat, «sense fongs ni plagues que afectin el creixement del calçot», diu.

Per tot això, Clofent es mostra optimista i creu que es podria superar la xifra dels 18,5 milions de calçots certificats l'any passat. Això no és tot, ja que el president de l'IGP es mostra encara més encoratjat i anhela poder arribar a la comercialització de prop de 20 milions d'unitats de calçots, una xifra que superaria el llindar històric en la demanda de calçots amb certificació.
 

Calçots coent-se sobre flames ben vives en un restaurant de Valls Foto: ACN



Així, pel que fa a la demanda, el sector augura un augment de les vendes i l'objectiu «és mantenir preus similars als de la temporada passada», exposa Clofent. De fet, la temporada 2022-2023 van exhaurir existències abans d'hora, pel fet que la forta calor de l'estiu de 2022 va fer que algunes cebes no grillessin prou.

La Festa de la Calçotada, al gener

El moment àlgid de la temporada arriba, com cada any, després de Nadal. La Gran Festa de la Calçotada se celebrarà el diumenge dia 28 de gener de 2024 i aplegarà milers de visitants i aficionats en la festa gastronòmica més gran del país.

Per a l'ocasió, es preveuen repartir fins a 4.000 bosses degustació que com l’any passat, es recolliran a la Cooperativa Agrícola de Valls. Un nou espai que en l’edició anterior a la festa va funcionar molt bé i que també comptarà amb graelles per coure els calçots i la carn, amb taules per degustar l’autèntica calçotada, i amb música ambient.