1 de 10
Habitatge

L'Ajuntament de Reus «acompanyarà» la reforma de 10 edificis al barri Fortuny

El consistori assegura que aquest projecte, amb una inversió d'1,3 MEUR, és la «primera pedra» de la transformació integral del barri

Les reformes volen revertir la situació de deteriorament a la zona del barri Fortuny. | L.S.
per TarragonaDigital, Reus | 28 de novembre de 2023 a les 17:58 |
L'Ajuntament de Reus ha anunciat el projecte que ha de ser el primer pas per a la «transformació» del barri Fortuny, una de les zones més empobrides de la ciutat i que acumula anys d'edificis amb manca de manteniment que causen problemes al veïnat.

Així doncs, aquest projecte preveu una inversió d'1,3 milions d'euros procedents del Pla d'Inversions 2024, per a la rehabilitació de 10 blocs d'habitatges del barri Fortuny amb la intenció d'abordar la deterioració de l'entorn i dels edificis.


El projecte, anomenat Entorns Residencials de Rehabilitació Programada del barri Fortuny, busca utilitzar la reforma d'habitatges com a palanca per revertir la situació urbanística i social del barri. Aquests canvis es basaran a millorar l'eficiència energètica, l'accessibilitat i l'habitabilitat dels edificis.

"Acompanyament" de l'ajuntament

La inversió total i l'abast de les obres depenen dels ajuts Next Generation que l'Ajuntament de Reus espera obtenir de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. La licitació per als projectes bàsics i executius de la rehabilitació de 10 blocs d'habitatges ja està en marxa, amb un preu de licitació de 91.000 euros.

Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, ha explicat que el consistori farà una funció activa i d'"acompanyament" en aquesta reforma d'edificis, ja que la propietat és privada. L'acord arribat amb aquests deu blocs ha permès començar a tirar endavant el projecte de reforma, tot i que Guaita ha explicat que quan estigui la idea enllestida, seran els veïns qui tindran l'última paraula.


Els projectes han de garantir una millora de l'eficiència energètica d'entre el 30% i el 45%, i inclouran la instal·lació d'ascensors exteriors per millorar l'accessibilitat a tots els edificis.

La selecció del barri Fortuny per a aquesta intervenció es basa en criteris tècnics com la deterioració urbanística i la cohesió amb els plans de creixement de la ciutat cap al sud. Dins del barri, es prioritzaran 10 blocs amb 88 habitatges per a la primera fase del projecte, tot i que l'abast definitiu està encara per concretar.


Malgrat que s'espera rebre fons que ajudin a mitigar els costos, l'Ajuntament actuarà com a agent rehabilitador, assumint una gran part de la despesa. També es comptarà amb la participació dels propietaris en el finançament, tot i que serà ajustada als seus perfils socioeconòmics.
Participació