1 de 10
Societat

El nou centre ocupacional del Taller Baix Camp es posarà en marxa el setembre del 2024

El nou equipament comptarà amb 30 places que permetran desmassificar el centre de Víctor Català i cobrir les necessitats de sortida de les escoles

El nou centre ocupcional L'Ànima es posarà en funcionament el setembre del 2024 i donarà cabuda a 30 usuaris | Sandra Pérez
per Sandra Pérez, Reus | 30 de novembre de 2023 a les 14:38 |
El Taller Baix Camp ha finalitzat les obres del nou centre ocupacional L'Ànima -ubicat al carrer Prudenci Bertrana, 38, del polígon AgroReus-, que serà el quart equipament de l'entitat a la ciutat i, a partir del setembre del 2024, donarà cabuda a una trentena de persones amb discapacitat intel·lectual.

L'objectiu és "gestionar les places ja existents amb un millor servei i més personalitzat i oferir places de nova creació per aquelles persones que estan a casa i a les escoles", ha explicat Josep Ramon Nogués, director general de l'associació. Un cop finalitzada l'obra civil, s'inicien tots els tràmits administratius per poder donar d'alta el centre al Departament de Drets Socials.


Així, un 50% de les places previstes es destinarien a qüestions de reorganització, per desmassificar el centre ocupacional de Víctor Català, situat a menys de 500 metres de les noves instal·lacions, i on actualment es dona servei al voltant de 150 persones. A més, d'acord amb la ràtio oficial, cada 15 usuaris es traslladarà un professional (integradors socials, terapeutes, psicòlegs, etc).

El nou centre ocupcional L'Ànima es posarà en funcionament el setembre del 2024 i donarà cabuda a 30 usuaris Foto: Sandra Pérez

Guanyar en proximitat

El director del Taller Baix Camp ha destacat que aquest nou centre ocupacional "està pensat per donar ocupació a persones que tenen capacitat de treballar i, per això, s'ha col·locat al costat del Centre Especial de Treball, per fer sinergies amb el centre de dia".

De fet, els mateixos professionals es poden desplaçar i acompanyar els usuaris més enllà de la seva tasca laboral. Encara estan per definir les activitats que es duran a terme al nou centre, però Nogués afirma que continuaran les propostes "d'artesania, espelmes, sabons i s'incorporarà la jardineria, com un espai adaptat al canvi climàtic".
Ha assegurat també, que el projecte s'està desenvolupant en línia amb el pressupost inicial (uns 200.000 euros) i l'ha descrit com un edifici sostenible, que prioritza l'eficiència energètica a través de plaques solars i grans finestrals que permetran aprofitar la llum natural. S'han evitat, alhora, tota classe de desnivells i els espais estan adaptats a les necessitats dels usuaris.

A la jornada de portes obertes del nou centre, han assistit la presidenta de la Diputació, la delegada territorial del Departament de Drets Socials, i el regidor d'Empresa, Formació i Ocupació de l'Ajuntament de Reus, entre d'altres Foto: Sandra Pérez


El projecte ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; i amb la col·laboració de COASA, Aluminis Germans Laldó, Pujol, SALONI i Fundació PortAventura.

Avança la remodelació de la Masia Roig

Així mateix, durant la jornada de portes obertes per donar a conèixer el futur centre ocupacional L'Ànima, Josep Ramon Nogués ha detallat que les millores de la residència de la Masia Roig estaran enllestides a finals d'any, així com l'ampliació del seu centre ocupacional finalitzarà entre gener i febrer del 2024, d'acord amb els terminis dels Fons Next Generation.

Es posaran en funcionament tres noves sales on es podrà treballar en grups més reduïts, en cas d'usuaris amb necessitats més especials "encara" de salut i mobilitat. Des del Taller Baix Camp, esperen inaugurar els nous espais al març de l'any vinent.
Participació