1 de 10
Societat

El Dinadal suma 12 edicions d'austeritat i consciència solidària a Reus

L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus organitza aquest dissabte 2 de desembre un dinar solidari en benefici de Càritas Interparroquial i la Societat de Sant Vicenç de Paül

El Dinadal aplega cada any al voltant d'un centenar de persones que dinen arròs bullit amb salsa de tomàquet | Cedida
per Sandra Pérez, Reus | 2 de desembre de 2023 a les 06:00 |
L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus organitza una nova edició del Dinadal aquest dissabte 2 de desembre, al Centre Cívic Ponent, a partir de les 13 hores. Es tracta d'una iniciativa solidària, que cada any recapta fons per Càritas Interparroquial de Reus i la Societat Sant Vicenç de Paül.

L'esperit del Dinadal, impulsat pel Mossèn Estanis Figuerola l'any 2012, és "fer un dinar molt bàsic i humil per conscienciar la gent sobre la realitat de moltes famílies que van als menjadors socials; aixecar-se i fer cua perquè els serveixin el menjar", explica Jaume Piñol, president de l'Agrupació.


Més enllà de fomentar aquesta empatia, la finalitat de l'acte és 100% caritativa. L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus busca que la gent col·labori, tant participant en el dinar com a través d'una fila 0 habilitada per a l'ocasió.

Es poden adquirir tiquets -a un preu de 10 euros els adults i 5 euros els infants- per assistir-hi a la seu de Càritas Interparroquial de Reus, als establiments Tomàs Barberà i la Llibreria Catòlica, a les parròquies de la ciutat i a les diferents entitats de Setmana Santa.

El Dinadal aplega cada any al voltant d'un centenar de persones que dinen arròs bullit amb salsa de tomàquet Foto: Cedida

Austeritat per incentivar solidaritat

Piñol assenyala que "les confraries de Setmana Santa tenen una tasca pedagògica i una responsabilitat moral de fer obres de caritat, ser solidaris i aconseguir recursos per aquelles persones que es troben situació vulnerable o de fragilitat social".


Així, el menú simbòlic d'arròs bullit amb salsa de tomàquet i ou ferrat, pa, aigua i dues mandarines, incentiva la conscienciació ciutadana. A més, tots els excedents d'ous -cortesia de la Família Cañellas- i mandarines -proporcionades per Cal Pere Fruites i Verdures del Mercat Central- es destinen a la Casa Misericòrdia.L'arròs prové del Banc dels Aliments, el Forn Sistaré aporta enguany una barra de pa gegant, i l'Agrupació s'encarrega de comprar la salsa de tomàquet, l'aigua i altres estris com plats i gots.

Amb tot, però, es preveu l'assistència d'aproximadament un centenar de persones i un total de 2.000 euros recaptats, sumant els donatius de fila 0, que segons afirma Jaume Piñol, són majoritaris. Hi ha un gran compromís social tot i no assistir al dinar.

Campanyes locals i de proximitat

L'organització del Dinadal, tot i ser molt senzilla, no seria possible sense la tasca de les voluntàries que s'encarreguen de cuinar l'arròs i preparar el dinar. A més, després del dinar, es farà un sorteig de diferents lots de productes gràcies a la col·laboració d'establiments locals.

Un grup de voluntàries de les diverses confraries s'encarrega de preparar i cuinar el dinar Foto: Cedida


A l'aportació econòmica dels assistents, s'incorporen comerços de Reus, com la Confiteria Poy, Casa Padreny, Cristaleria Marsal, Tomàs Barberà, Farmàcia Piqué o Arsopell; i cellers del territori -Cornudella, Ronadelles o Cingles Blaus- que també s'han sumat a la causa.

Així mateix, entre els lots que se sortejaran hi haurà una cistella de Nadal, una panera amb Menjablanc i altres productes típics reusencs, objectes ornamentals, roba i complements, etc. L'Ajuntament de Reus cedeix l'espai del Centre Cívic Ponent per possibilitar l'organització de l'activitat.

Un Reus solidari

La 12a edició del Dinadal té lloc en paral·lel a altres campanyes i iniciatives que sorgeixen a la ciutat pels volts de Nadal. "Reus i solidaritat van de la mà", assegura el president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa; "a més del gran teixit associatiu, amb més de 750 entitats, hi ha molta activitat social i de caràcter benèfic", afegeix.

 

Des de concerts en favor de la Lliga Contra el Càncer o l'ELA al Gran Recapte dels Aliments o la recollida d'altres productes de primera necessitat, l'objectiu de totes aquestes accions és que "la gent que ens ho puguem permetre, destinem una part ínfima del nostre sou o la nostra economia personal per col·laborar-hi", reivindica Jaume Piñol.

Els beneficis d'aquest dinar solidari i el sorteig es destinaran íntegrament a Càritas Interparroquial i la Societat Sant Vicenç de Paül, dues entitats que treballen per ajudar a centenars de famílies anualment i que depenen, en gran mesura, de les donacions altruistes que reben.
Participació