REPORTATGE

El Dinadal suma 12 edicions d'austeritat i consciència solidària a Reus

L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus organitza aquest dissabte 2 de desembre un dinar solidari en benefici de Càritas Interparroquial i la Societat de Sant Vicenç de Paül

El Dinadal aplega cada any al voltant d'un centenar de persones que dinen arròs bullit amb salsa de tomàquet
El Dinadal aplega cada any al voltant d'un centenar de persones que dinen arròs bullit amb salsa de tomàquet | Cedida
02 de desembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:55h

L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus organitza una nova edició del Dinadal aquest dissabte 2 de desembre, al Centre Cívic Ponent, a partir de les 13 hores. Es tracta d'una iniciativa solidària, que cada any recapta fons per Càritas Interparroquial de Reus i la Societat Sant Vicenç de Paül.

L'esperit del Dinadal, impulsat pel Mossèn Estanis Figuerola l'any 2012, és "fer un dinar molt bàsic i humil per conscienciar la gent sobre la realitat de moltes famílies que van als menjadors socials; aixecar-se i fer cua perquè els serveixin el menjar", explica Jaume Piñol, president de l'Agrupació.

Més enllà de fomentar aquesta empatia, la finalitat de l'acte és 100% caritativa. L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus busca que la gent col·labori, tant participant en el dinar com a través d'una fila 0 habilitada per a l'ocasió.

Es poden adquirir tiquets -a un preu de 10 euros els adults i 5 euros els infants- per assistir-hi a la seu de Càritas Interparroquial de Reus, als establiments Tomàs Barberà i la Llibreria Catòlica, a les parròquies de la ciutat i a les diferents entitats de Setmana Santa.

El Dinadal aplega cada any al voltant d'un centenar de persones que dinen arròs bullit amb salsa de tomàquet Foto: Cedida

Austeritat per incentivar solidaritat

Piñol assenyala que "les confraries de Setmana Santa tenen una tasca pedagògica i una responsabilitat moral de fer obres de caritat, ser solidaris i aconseguir recursos per aquelles persones que es troben situació vulnerable o de fragilitat social".

Així, el menú simbòlic d'arròs bullit amb salsa de tomàquet i ou ferrat, pa, aigua i dues mandarines, incentiva la conscienciació ciutadana. A més, tots els excedents d'ous -cortesia de la Família Cañellas- i mandarines -proporcionades per Cal Pere Fruites i Verdures del Mercat Central- es destinen a la Casa Misericòrdia.

L'arròs prové del Banc dels Aliments, el Forn Sistaré aporta enguany una barra de pa gegant, i l'Agrupació s'encarrega de comprar la salsa de tomàquet, l'aigua i altres estris com plats i gots.

Amb tot, però, es preveu l'assistència d'aproximadament un centenar de persones i un total de 2.000 euros recaptats, sumant els donatius de fila 0, que segons afirma Jaume Piñol, són majoritaris. Hi ha un gran compromís social tot i no assistir al dinar.

Campanyes locals i de proximitat

L'organització del Dinadal, tot i ser molt senzilla, no seria possible sense la tasca de les voluntàries que s'encarreguen de cuinar l'arròs i preparar el dinar. A més, després del dinar, es farà un sorteig de diferents lots de productes gràcies a la col·laboració d'establiments locals.

Un grup de voluntàries de les diverses confraries s'encarrega de preparar i cuinar el dinar Foto: Cedida


A l'aportació econòmica dels assistents, s'incorporen comerços de Reus, com la Confiteria Poy, Casa Padreny, Cristaleria Marsal, Tomàs Barberà, Farmàcia Piqué o Arsopell; i cellers del territori -Cornudella, Ronadelles o Cingles Blaus- que també s'han sumat a la causa.

Així mateix, entre els lots que se sortejaran hi haurà una cistella de Nadal, una panera amb Menjablanc i altres productes típics reusencs, objectes ornamentals, roba i complements, etc. L'Ajuntament de Reus cedeix l'espai del Centre Cívic Ponent per possibilitar l'organització de l'activitat.

Un Reus solidari

La 12a edició del Dinadal té lloc en paral·lel a altres campanyes i iniciatives que sorgeixen a la ciutat pels volts de Nadal. "Reus i solidaritat van de la mà", assegura el president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa; "a més del gran teixit associatiu, amb més de 750 entitats, hi ha molta activitat social i de caràcter benèfic", afegeix.

 

Des de concerts en favor de la Lliga Contra el Càncer o l'ELA al Gran Recapte dels Aliments o la recollida d'altres productes de primera necessitat, l'objectiu de totes aquestes accions és que "la gent que ens ho puguem permetre, destinem una part ínfima del nostre sou o la nostra economia personal per col·laborar-hi", reivindica Jaume Piñol.

Els beneficis d'aquest dinar solidari i el sorteig es destinaran íntegrament a Càritas Interparroquial i la Societat Sant Vicenç de Paül, dues entitats que treballen per ajudar a centenars de famílies anualment i que depenen, en gran mesura, de les donacions altruistes que reben.

Arxivat a