El Poblat Hifrensa, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

El nucli singular va ser construït per acollir els treballadors de la central nuclear Vandellòs I

Imatge d'arxiu del Poblat Hifrensa.
Imatge d'arxiu del Poblat Hifrensa. | Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
05 de desembre del 2023
Actualitzat a la 13:30h
El Govern ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Conjunt Històric, el Poblat Hifrensa al municipi de Vandellòs i Hospitalet de l'Infant. Es tracta d'un nucli singular, ja que és l'única colònia industrial moderna de la segona meitat del segle XX. El Poblat Hifrensa (Hispano Francesa de Energia Nuclear SA) es troba ubicat a ponent del municipi, en una zona ubicada entre la línia fèrria de Barcelona i Tortosa i la primera línia de la costa.

La singularitat del poblat prové del seu origen, ja que va ser construïda amb capital de l'empresa Hifrensa amb la finalitat d'allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs I, tancada des de l'any 1989 arran d'un accident.

La inauguració del poblat va ser l'any 1975, tot i que les edificacions del recinte van anar creixent successivament en funció de les necessitats i requeriments industrials i socials. El seu creixement es va aturar en el moment en el que es van tancar la central nuclear, el 1989.

En aquell moment, els habitatges i terrenys va passar a mans privades, mentre que els vials, equipaments i zones verdes a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.
 

Un projecte d'Antoni Bonet Castellana

El projecte d'urbanització i el de gran part dels edificis que conformen el conjunt van ser projectats per l'arquitecte Antoni Bonet Castellana el 1969. Bonet va ser una de les principals figures del Moviment Modern, membre del GATPAC i col·laborador del despatx de Sert i Torres Clavé, a més de treballar amb Le Corbusier.

Per tal de garantir la continuïtat dels valors del conjunt històric s'ha delimitat un entorn de protecció. El Govern ha explicat que això permetrà garantir la correcció de les visuals i perspectives sobre el conjunt històric des dels espais públics i controlar i garantir la correcció de les incidències de les possibles actuacions en els edificis i espais adjacents.