Treballadors i familiars de la residència de gent gran de Reus valoren emprendre mesures legals

Els comitès territorials estudien diverses solucions mentre els familiars no descarten tancar-se dins l'equipament en contra del tancament

Representants del comitè territorial de Drets Socials d'UGT, CCOO i IAC-CATAC a Tarragona
Representants del comitè territorial de Drets Socials d'UGT, CCOO i IAC-CATAC a Tarragona | Neus Bertola / ACN
05 de desembre del 2023
Actualitzat a les 14:04h
Els treballadors i els familiars dels usuaris de la residència de gent gran de Reus estudiaran emprendre accions legals en contra del tancament de l’equipament. Segons han detallat CCOO, IAC-CATAC i UGT, durant els pròxims dies es reuniran amb diversos advocats per trobar una solució i evitar el que consideren “un desnonament encobert i massiu”. 

De moment, ja han enviat l’informe tècnic facilitat per Drets Socials a diferents arquitectes que, segons han afirmat els sindicats, haurien corroborat que el document “s’agafa amb pinces i que es confonen les mancances estructurals amb les constructives”.

Per la seva banda, els familiars han apuntat que no descarten tancar-se a l’interior de l’equipament “com a última mesura”.

Sense negociacions

La presidenta del comitè territorial de Drets Socials de CCOO a Tarragona, Glòria Boqué, ha lamentat que continuï sense haver-hi “negociacions entre el Departament de Drets Socials i la part afectada pel tancament de la residència”.

“El que hi ha és una imposició”, ha criticat Boqué, qui ha afegit que “se’ls informa i se’ls imposa”, però que “en cap cas es negocia res per molt que el departament ho defensi”.

Glòria Boqué, presidenta del comitè territorial de Drets Socials de CCOO a Tarragona, en roda de premsa a la residència de gent gran de Reus Foto: Neus Bertola / ACN


En la mateixa línia s’ha mostrat un dels familiars dels usuaris de l’equipament, Tarsicio Ros, qui considera que la Generalitat no té gens d'interès a trobar una solució consensuada entre totes les parts implicades. “Volen que marxem”, ha afirmat Ros, qui creu que el Govern no els està explicant tota la veritat.

Altres familiars han afegit que “no té cap sentit que vulguin tancar la residència”, ja que, segons han defensat, és una de les millors del Camp de Tarragona. “Les famílies farem tot el que puguem per continuar a la Residència de Gent Gran de Reus”, ha subratllat Ros.

Segon informe tècnic

De moment, des dels sindicats ja han fet arribar l’informe tècnic, que el Departament de Drets Socials els va enviar el passat 20 de novembre, a diversos arquitectes. Segons ha assegurat una de les treballadores del centre i membre del comitè territorial de Drets Socials de l’IAC-CATAC a Tarragona, Carmen Mesas, els professionals haurien corroborat que en el document “no hi ha cap justificació que digui que els avis no poden estar a l’equipament mentre es fan les reformes pertinents”.

Uns arguments que des de CCOO, IAC-CAT i UGT han demanat que s’enviïn per escrit per poder exigir a la Generalitat un segon informe tècnic sobre l’estat de l’immoble. “Demanem al Govern que miri i busqui la possibilitat de fer les obres amb els treballadors i els usuaris dins de l’equipament”, ha exigit Mesas.

Carmen Mesas, treballadora de la residència de gent gran de Reus i membre del comitè territorial de Drets Socials de l'IAC-CATAC a Tarragona, durant la roda de premsa Foto: Neus Bertola / ACN


Així mateix, la membre de IAC-CATAC ha preguntat per què no es pot fer a Reus el que sí que s’ha fet a altres residències del territori com són la Jaume I de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) o la Mercè de Tarragona.

Tot i això, Mesas ha apuntat que “si veritablement no es poden fer les obres amb gent a dins l’edifici”, el que demanen és que se’ls reubiqui a tots “en bloc”, per evitar que els usuaris pateixin el mínim possible. “Els avis són persones, no mobles”, ha sentenciat.