1 de 10

La prohibició al bosc que entra en vigor a partir d'avui i fins a l'octubre

Acció Climàtica prohibeix encendre foc en terreny forestal fins al 15 d’octubre | Des de l’inici del 2022, s'han registrat 150 incendis que han cremat 452 hectàrees forestals

per Albert Fuertes, 15 de març de 2022 a les 12:30 |

Els incendis en terrenys forestals han creat molts problemes al llarg de la història a Catalunya. Uns focs que han arrasat boscos i que, enguany, des de l'1 de gener del 2022 ja s'han produït 150 incendis que han cremat 454 hectàrees. 

Tot i les pluges d'aquests últims dies, els índexs de sequera continuen molt alts per l'època i pràcticament arreu són molt superiors als de fa un any. Un factor que agreuja l'estat de la vegetació i provoca que els valors de sequera siguin elevats.

Així, les àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podrien patir dies d’elevat perill d’incendi.

Per tot plegat, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha decidit actuar i prevenir els possibles incendis. D'aquesta manera, es prohibeix a partir d'aquest 15 de març i fins al 15 d'octubre encendre foc en terreny forestal.

[tweet]1503670821423824899[/tweet]

 

Es preveu una campanya d'incendis molt complicada

I és que la sequera que s'està vivint a Catalunya preocupa molt. Un fet que pot incrementar el nombre d'incendis i que, fins i tot, en podria haver en zones d'interior i en les àrees pirinenques, zones amb poca tradició d’incendis en aquesta època.

Històricament, les zones del país més castigades pels incendis durant la primavera són les del litoral i prelitoral sud (des del Montsià al Garraf i des de la Terra Alta al Penedès) i l’Empordà.

Dos agents rurals treballant en l'incendi del Montgr
Les mesures de prohibició | ACN

La mesura de prohibició

L'objectiu principal de la prohibició és establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura.

Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

452 hectàrees forestals cremades aquest 2022

Des de l’1 de gener hi ha hagut a Catalunya 150 incendis forestals. El més gran va ser a Roses (Alt Empordà) el 21 de febrer i va cremar 377,14 hectàrees totals, pràcticament totes dins del Parc Natural del Cap de Creus.

En la mateixa època, l’any passat se n’havien produït 58, que van cremar 34 hectàrees. I el 2020 hi va haver 42 incendis amb 15 hectàrees cremades.

Imatge de l'incendi que ha tingut lloc a Roses el 21 de febrer de 2022
El foc a Roses va cremar 377,14 hectàrees totals | ACN

Arxivat a:
Catalunya, incendi, Bombers
Participació