L'Espluga de Francolí dona el tret de sortida a la prèvia de la Fira de Sant Vicenç

Amb el lema «El foc, el nostre origen», l'esdeveniment quatricentenari va néixer segles enrere com una fira del món agrícola i rural

Una edició anterior de la fira
Una edició anterior de la fira | Cedida
23 de gener del 2024
L'Espluga de Francolí celebra, del dijous dia 25 de gener al diumenge dia 28 la 458a Fira de Sant Vicenç. Amb el lema «El foc, el nostre origen», l'esdeveniment quatricentenari va néixer segles enrere com una fira del món agrícola i rural. En l’actualitat, preserva un model de compra, venda i mostra de productes, gastronomia i artesania, i des de l’any 2020 incorpora un relat cultural i turístic basat en el món del foc.

La prèvia de la fira comença aquest dijous dia 25 de gener, amb la conferència de la Formació Permanent «Pinzellades a la iconografia medieval: Sant Climent de Taüll, història i art» a càrrec de Jordi Rius Juvé.

Divendres dia 26, el Museu de la Vida Rural organitza una conversa anomenada «Víctor Català, del drama rural a la mirada ecològica». Hi participaran el poeta Enric Casasses, la poeta Blanca Llum Vidal i les comissàries de les dues exposicions temporals que es poden veure a l’MVR, Anna Maria Andevert, i Elvira Prado Fabregat. Aquestes dues exposicions temporals del MVR també es podran veure durant tot el cap de setmana al mateix Museu de la Vida Rural.
 

Imatge de la roda de premsa d'aquest matí Foto: Albert Oliva

 

El recinte firal

El dissabte dia 27 de gener tindrà lloc el plat fort de la fira. Durant tot el dia, la plaça de l’Església serà l’epicentre amb un punt informatiu, tallers infantils i diverses rutes turístiques, incloent-hi visites a les Coves de l’Espluga, Fassina Balanyà i la Ruta Templera i Hospitalera.

A les 11 del matí, tindrà lloc la inauguració oficial del recinte firal de la 458a Fira de Sant Vicenç 2024 amb la participació d’autoritats locals. El recinte firal acollirà parades de productes agroalimentaris, gastronòmics, artesanals, tèxtils, roba, articles per la llar, comerç local, empreses i serveis.

La gastronomia serà protagonista durant tot el cap de setmana amb l’esmorzar popular de la Fira, on es podrà gaudir de caldo, llonganissa a la brasa i pa torrat durant el dissabte i diumenge. També es realitzaran tast i mostra de vins del Niu Celler i es podrà adquirir el Pa de la Cova, una iniciativa comercial i gastronòmica dels Forns de Cal Tullet, Cots i Forn de la Vila.