L'únic roserar de Reus es reinaugurarà el 4 de febrer amb tallers familiars al parc de Mas Iglesias

La remodelació ha millorat les instal·lacions i ha dignificat l'espai amb una nova plantació de roses

El  Roserar de Joaquima Gallisà és l'únic que hi ha a Reus i un dels pocs roserars públics de Catalunya
El Roserar de Joaquima Gallisà és l'únic que hi ha a Reus i un dels pocs roserars públics de Catalunya | Ajuntament de Reus
30 de gener del 2024
Actualitzat a les 12:31h
La remodelació del Roserar de Joaquima Gallisà, al parc de Mas Iglesias, s’inaugura el diumenge 4 de febrer amb un programa d’activitats obert a tots els públics. Els tallers familiars també inclouran una plantada de rosers, i els actes començaran a les 10.30 hores.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i el regidor de Via Pública, Daniel Marcos, seran els encarregats de fer la inauguració oficial a les 12 hores. A més, es pintarà un mural col·lectiu -a càrrec de l'artista Xavier Oliach-; hi haurà tallers de jardineria, plantes aromàtiques, pintacares, treballs manuals i de decoració; i acabarà amb un vermut.

Daniel Marcos, regidor de Via Pública, afirma que “s’han portat a terme obres per dignificar el roserar, i tenir en les condicions que es mereix aquest espai de gran valor patrimonial i paisatgístic de la ciutat”. Per aquest motiu, organitzen una "festa de ciutat" oberta a tots els reusencs i reusenques.

Comptarà amb la col·laboració de les associacions de veïns El Roserar de Mas Iglesias i de Sol i Vista, les associacions de la gent gran de Mas Abelló i del Mestral, així com de les regidories de Joventut i de Relacions Ciutadanes.

L'únic roserar de la ciutat

El roserar Joaquima Gallisà és l'únic que hi ha a Reus i un dels pocs roserars públics de Catalunya. Amb gairebé una hectàrea de superfície, va ser inaugurat l'any 2007 i es va batejar amb el nom d'una de les grans impulsores del Concurs Exposició Nacional de Roses que organitza el Centre de Lectura de Reus i que és un dels certàmens roseristes més importants del país.

Els treballs per dignificar el jardí de roses han consistit en la renovació de les terres, el realçat dels parterres, la substitució dels elements de fusta malmesos, la instal·lació d'un nou sistema de reg per optimitzar l'eficiència hídrica i la millora de la biodiversitat.

L’actuació al roserar de Mas Iglesias es va dividir en dues fases, en execució de dues anualitats del pla de manteniment de la jardineria pública. Durant l’execució de la primera fase, adjudicada inicialment a l’empresa Brocoli, l’Ajuntament va resoldre el contracte, donat l’evident incompliment de l’acord per part de l’empresa adjudicatària. 

Posteriorment, l’Ajuntament va encarregar la finalització de l’obra per completar l’actuació prevista a l’empresa Q Verd per un import de 44.911,87 euros. La segona fase s’ha adjudicat a l’empresa Arboricultura Urbana i Paisatge SL, per un import de 96.558 euros.

Replantació de rosers i altres espècies

La replantació dels rosers configura una nova composició, que s'ha organitzat cromàticament, creant bandes dedicades a un color o gamma de colors. Es busca crear un efecte visual i sensorial immers en una paleta de diversos colors i olors. L'organització cromàtica fa que sigui més fàcil trobar les roses que es busquen.

Entre les tipologies de rosers hi ha els híbrids de te amb varietats com Pau Casals, Sardana o Chrysley Imperial; els floribunda, amb varietats com Bet Figueras o Clotilde Sorolla; roses antigues, com la Rosa Chinensis Mutabilis o Rosa Banksiae Lutea; i enfiladisses com Inés Saste, Pierre Ronsard o Sorbet Fruité.

Les noves varietats de rosers es complementen amb plantacions d'espècies d'herbàcies, flors silvestres, aromàtiques i altres espècies de clima mediterrani, per promoure la diversitat i enriquir l'ecosistema amb una millor adaptació a les condicions climàtiques actuals.

Aquestes plantes ofereixen aliment i refugi als insectes beneficiosos, com les abelles, els pol·linitzadors i els depredadors de plagues. Entre d'altres es podran observar sàlvies, lavandes, alocs, llentiscles, rhamnus, verbenes, gaures, abelies, plantes bulboses, roselles, silenes, echiums, bellis entre d'altres.