REPORTATGE

La bici Ganxeta de Reus comença a sumar usuaris amb bones perspectives

La gratuïtat del primer mes desperta interès entre la ciutadania que, tot i algunes incidències, veu positivament el nou sistema de mobilitat

Molts dels primers usuaris de la Ganxeta s'han animat a provar-la aprofitant la promoció gratuïta
Molts dels primers usuaris de la Ganxeta s'han animat a provar-la aprofitant la promoció gratuïta | Laia Solanellas
31 de gener del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:08h

El servei públic de bicicleta compartida de Reus ja està en marxa des d'aquest dimarts 30 de gener. La Ganxeta ha començat a rodar amb els primers usuaris -més de 500 persones registrades abans de la seva inauguració- mentre que altres ciutadans curiosos s'han apropat per descobrir com funciona i aprofitar la promoció gratuïta fins al 29 de febrer.

Qualsevol usuari del bicing reusenc haurà d'estar registrat en l'aplicació mòbil, disponible en App Store, Play Store i la pàgina web municipal; mitjançant el seu Documental Nacional d'Identitat i la targeta de crèdit. Un cop el sistema validi el nou usuari, es pot adquirir un dels abonaments i començar a utilitzar el servei.

En els primers dies d'implementació, algunes incidències amb la tecnologia han generat opinions diverses a Reus, però la majoria valora positivament aquest sistema de mobilitat que acaba d'arribar a la ciutat.

Primeres experiències

Un dels primers usuaris de la Ganxeta, Àlex Cano, explica que "la primera vegada, li ha donat error en agafar-la, però després ja ha funcionat". Està a favor del nou transport públic i assegura que volia provar-la perquè "quan estigui cansat i li faci falta, la farà servir" a partir d'ara.

Per la seva banda, Glora Inés Daza s'ha registrat a l'aplicació i encara no l'ha utilitzat, però valora que "el desplegament de carrils bici a la ciutat sembla segur". Explica que "normalment recorre Reus de punta a punta caminant i així podràanar més ràpidament i no haurà de caminar tant".

A més, puntualitza que voldria que el bicing "l'ajudi a perdre la por als cotxes i motos que circulen" i que feia temps que pensava comprar-se una bici, però "quan va veure que implantaven aquest sistema de bicicleta compartida, li va semblar perfecte perquè era com un lloguer".

Altres usuaris, en canvi, són més escèptics davant el funcionament i futur de la Ganxeta. Un reusenc -que no ha volgut facilitar el seu nom- assenyala que "ja s'havia registrat el dia abans de l'estrena del servei, però l'aplicació funcionava molt lent: amb el temps que triga a carregar, ja hauria arribat a casa caminant", ha expressat.

Des de Reus Mobilitat i Serveis gestionen el funcionament i les incidències de l'aplicació mòbil Foto: Laia Solanellas

El paper dels informadors

Tot plegat és qüestió d'uns segons i, en cas de majors incidències, des de Reus Mobilitat i Serveis treballen perquè l'experiència sigui la millor possible. El regidor de Via Pública, Daniel Marcos, apuntava que "el personal atén 24 hores" i que "es veurà amb el pas del temps, les promocions i les opinions dels mateixos usuaris com es desplega la xarxa ciclable".

De fet, l'Ajuntament va garantir que part dels treballadors municipals farien d'informadors aquestes primeres setmanes, distribuïts en les diferents estacions, per ajudar i resoldre dubtes sobre el seu ús a la ciutadania.

El paper dels informadors serà clau, ja que alguns reusencs i reusenques lamenten que encara no han pogut registrar-se en l'aplicació "per algun tipus d'error". Alhora, permetran controlar l'incivisme contra les bicicletes, com bé apuntava Cano el primer dia: "he vist algunes caigudes a terra, a la zona del Pavelló Municipal".

Recomanacions d'ús

La bicicleta compartida de Reus està pensada per una dinàmica de 'transbord', amb la possibilitat que l'usuari deixi una bicicleta i pugui agafar-ne una altra. "Si no et mous de l'estació, no arriba a un minut el temps que trigues a poder continuar", descriu una de les informadores sobre els beneficis de fer viatges inferiors a 30 minuts.

L'Ajuntament va garantir que personal municipal assistiria la població aquestes primeres setmanes Foto: Sandra Pérez


Alhora, des de Reus Mobilitat i Serveis recomanen que el ciutadà estigui preparat i comprovi l'estat de la bicicleta abans d'iniciar el cronòmetre. I un cop finalitzat el viatge, cal assegurar-se que queda ben ancorada; si el temps continua contant, "és qüestió d'actualitzar l'aplicació, si el peu 'està en verd' no segueix facturant", asseguren.

D'altra banda, el mapa és una eina essencial per saber en temps real la disponibilitat de bicis i ancoratges en cada punt de la ciutat. Les bicicletes disposen d'un GPS localitzador i el sistema està preparat perquè cada usuari pugui reservar la bicicleta durant 5 minuts, però que vagi rotant aquest dret per evitar "responsabilitats" sobre una en concret.

Desplegament per fases

Amb un desplegament de 250 bicicletes i 20 estacions hàbils -la del barri Gaudí es troba en manteniment-, l'Ajuntament comptabilitza que diàriament hi haurà 600 moviments de bicicletes, amb l'objectiu d'arribar a uns 1.500 usuaris registrats.

Les estacions estan disponibles sobretot en la zona més cèntrica i, en funció de la resposta i necessitats ciutadanes, les pròximes fases permetran implantar la mobilitat en bicicleta en altres punts de Reus.

Així, mentre alguns ciutadans consideren que la xarxa de carrils bici i estacions és excessiva, altres com José Antonio Aguado, que no coneixia el servei prèviament a la seva implantació, celebra que "pugui servir per promocionar l'ús de la bicicleta, s'han construït molts vials precisament per això".

L'arribada de les bicicletes en una vintena d'estacions ha cridat l'atenció dels reusencs i reusenques Foto: Laia Solanellas


Daza ho reconeix com un "transport sostenible i saludable que serveix d'exercici cardiovascular". O, per exemple, l'associació de veïns La Mineta reclama que "s'ampliï el radi de distribució de les estacions i que es tingui en compte la zona nord" en una segona fase.

Arxivat a