Tarragona afronta 12 dies de disbauxa: arriba el Carnaval 2024

Les comparses treballen en els darrers detalls per gaudir de la Disfressa d'Or, que se celebra aquest diumenge a la tarda

La Rua de la l'Artesania és un dels actes més destacats del Carnaval de Tarragona.
La Rua de la l'Artesania és un dels actes més destacats del Carnaval de Tarragona. | Som Urban
01 de febrer del 2024
Aquest divendres 2 de febrer arrenca oficialment la celebració del Carnaval de Tarragona 2024. Comencen així 12 dies de festa i disbauxa a la capital tarragonina, que es vestirà de gala per celebrar la batejada com a Festa Major d'Hivern. El tret de sortida oficiós arribarà aquest diumenge 4 de febrer, amb la celebració de la Disfressa d'Or a la Tarraco Arena.

Catorze comparses competiran per endur-se un premi que l'any 2023 va ser per a Sinhus Sport. La cita serà aquest diumenge a la tarda, a les 19.30 hores, a la Tarraco Arena, on des de fa uns dies s'està preparant tot per acollir els 3.000 espectadors que es donaran cita al recinte.
 

Sinhus Sport va endur-se la Disfressa d'Or de l'any 2023. Foto: Paula Ríos



En l'edició de 2023, la segona posició en la Disfressa d'Or va ser per la comparsa Som Urban, amb la seva disfressa de l'edat d'or de la pirateria. Uns dies abans d'aquesta primera gran cita parlem amb la Mireia Samper, responsable de la comparsa sobre com afronten l'edició d'enguany.
 

Un treball frenètic per tenir-ho tot a punt

Són dies de nervis i de molta feina en totes les comparses, que preparen al detall el Carnaval de Tarragona 2024. El treball és frenètic, amb un anar i venir de gent acabant d'enllestir disfresses, barrets i complements. Mireia Samper explica que "enguany el Carnaval arriba molt aviat i estem treballant amb molts nervis i molta pressió, tot i que al final les coses acabaran sortint bé".

Fa uns dies van fer una festa amb els membres de la comparsa per presentar els vestits que lluiran a partir d'aquest diumenge. La responsable de la comparsa destaca que "va ser el primer any que ho fèiem i va suposar una injecció de motivació molt gran".
 

Imatge d'algunes components de Som Urban, treballant en el Carnaval 2024. Foto: Som Urban



Enguany, la temàtica escollida per la comparsa Som Urban, la unió de Som i Serem i l'Escola de Ball Urban Style, és l'edat mitjana amb el lema Pati d'Armes, la zona del castell en què entrenaven els guerrers i els arquers.

Però no només hi haurà aquests personatges, sinó que els seus 115 membres i les seves tres carrosses mostraran un tastet de la vida a l'edat mitjana.
 

"Enganxes un Carnaval amb un altre"

Els dies de Carnaval són la culminació del treball de tot un any, que és una muntanya russa de sensacions. "Enganxes un amb un altre, pràcticament. O sigui, el Carnaval és al febrer i al març ja comences amb les inscripcions de l'any següent", assenyala. En aquest sentit, afegeix que "és un procés que cansa, en algun moment necessites una desconnexió, però quan arriben els assajos, amb la gent tan motivada, t'encomanes i ho veus tot diferent", assenyala la responsable de Som Urban.

El públic només veu la Disfressa d'Or o les rues, però darrere de les disfresses i les coreografies dels balls hi ha una feina a l'ombra. La Mireia Samper recorda que no només és fer els vestits, sinó també preparar i decorar les carrosses. En el cas de Som Urban són fins a tres les carrosses que surten per Carnaval.

La responsable de Som Urban afegeix que "abans de tot això hi ha la planificació, s'ha de pensar la temàtica, com ho farem i totes aquestes idees s'han de plasmar. Hi ha molt sacrifici i esforç". En aquest sentit, destaca l'equip de persones que li donen suport en l'organització, així com la bona predisposició de tot per donar un cop de mà.

I sense oblidar la família, ja que la Mireia Samper té implicades en la comparsa les seves filles, el seu marit, la seva germana, la seva mare, les seves nebodes i, fins i tot, el seu germà, "que és el menys 'carnavalero' de tots".
 

"Quan tot surt bé et cau la llagrimeta d'orgull"

Sobre què té el Carnaval de Tarragona, Samper diu que "és el bon ambient que hi ha, el tracte amb la gent, la il·lusió de tots els que hi participem. En definitiva, són estones que fan que t'evadeixis de tot i que enganxen". L'actuació de la Disfressa d'Or o la participació en la Rua de l'Artesania i la Rua de Lluïment són "la culminació de tot l'any de feina i quan tot surt bé et cau la llagrimeta d'orgull".

La comparsa Som Urban ha tastat la mel de la victòria tant al Carnaval com en la Disfressa d'Or i segons Mireia Samper "guanyar un premi així és una manera de confirmar que el treball de tot un any ha valgut la pena".

El fet que hi hagi premis en joc fa que hi hagi certa "rivalitat" entre comparses. En aquest sentit, la responsable de Som Urban explica que "hi ha dos premis molt sucosos que tothom vol guanyar i és obvi que hi ha una competició entre nosaltres". Tot i això, assegura que "també hi ha moments de companyonia ens ajudem si algú té algú problema o es trenca alguna cosa".
 

"Animo els tarragonins a sortir al carrer i gaudir del Carnaval"

Els actes més destacats per les comparses són la Disfressa d'Or, la Rua de l'Artesania i la Rua de Lluïment, però Mireia Samper recorda que "hi ha molts actes de Carnaval que la gent no hi participa tant potser, però que també són molt importants, com per exemple la Baixada del Pajaritu".

Finalment, anima els tarragonins i tarragonines "a sortir al carrer, que vegin tot el que puguin i que gaudeixin del Carnaval". Cal recordar que enguany, la plaça Corsini es transformarà en la plaça de la Disbauxa i esdevindrà punt neuràlgic de la celebració.