Article

Valls celebra la Mare de Déu de la Candela amb el record persistent de les Festes Decennals

Del 27 de gener i fins al 4 de febrer, cada vespre el temple acull la novena i l'eucaristia. Avui té lloc l'ofici solemne i la professó de les candeles

La Colla Vella i la Colla Joves aixequen un pilar de cinc a l'interior de l'església de Sant Joan Baptista.
La Colla Vella i la Colla Joves aixequen un pilar de cinc a l'interior de l'església de Sant Joan Baptista. | Ariadna Escoda/ACN
02 de febrer del 2024
Valls celebra, avui, la diada de la seva patrona, la Mare de Déu de la Candela. No és un any acabat en 1 i, per aquest motiu, la programació festiva es redueix, únicament, a uns pocs actes religiosos que se celebren a l'interior de l'església de Sant Joan. En aquest sentit, del 27 de gener i fins al 4 de febrer, cada vespre el temple acull la novena i l'eucaristia. El passat dimarts dia 30 de gener es va dur a terme la tradicional visita de les residències de la ciutat a la imatge de Maria, una proposta impulsada ara fa 13 anys.

El plat fort de la programació, com és tradicional, es desenvolupa avui dia 2 de febrer. Al matí, a les 11.00 h, té lloc l'ofici solemne, la benedicció de les candeles i la professó pels carrers del nucli històric de la ciutat. En aquesta ocasió, s'interpreta musicalment el virolai i els goigs de la Mare de Déu.

Prèviament, a les 10.00 h, té lloc la representació completa del ball de la Moixiganga de Valls. L'actuació va ser recuperada per la Unió Anelles de la Flama l'any 2008. Un total de quinze persones formen part de l’estructura del ball, que està format per tres parts diferents: el cartró, que són els passos que es fan abans i després de cada figura; el coixinet, els passos que separen les figures; i el misteri, amb un total d’onze quadres plàstics que reben el nom de L’oració a l’hort, Quan l’assoten, Quan el coronen, La palma del martiri, El Gòlgota, La creu, Quan el baixen de la creu, La Dolorosa, L’enterrament, El sepulcre i La Mare de Déu d’Agost ajaguda a la llitera.
 

La representació de la Moixiganga de Valls el dia de la Candela Foto: Cedida

 

De 10 en 10

Cada 10 anys, Valls celebra les Festes Decennals de Valls se celebren en honor a la Mare de Déu de la Candela, que es commemoren un cop cada dècada. Van ser distingides com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional l'any 2010. 

Entre els actes més destacats que es van dur a terme durant les últimes festes, celebrades el 2021+1, s'hi troben la Trobada de Colles Castelleres, la professó votiva de la Mare de Déu de la Candela, la producció pròpia de La Flauta Màgica, el ball de gala, les sortides del seguici cerimonial, els espectacles lumínics o el concert 10 de les Decennals. Per fer possible l'edició de fa dos anys, es van destinar més de tres milions d'euros de pressupost i es va comptar amb l'ajuda de més de 120 voluntaris.