Alerten de grans quantitats d’eruga processionària en dues zones de Valls

Els gossos són especialment vulnerables al contacte amb l'eruga processionària.

Imatge de l'eruga processionària
Imatge de l'eruga processionària | Pau Masó
06 de febrer del 2024
Actualitzat a les 14:17h
Alerten de grans quantitats d'eruga processionària en diferents zones de Valls i l'Alt Camp. Diversos veïns, a través de les xarxes socials, alerten que aquests dies, amb les temperatures inusuals que hi ha per l'època, les erugues han abandonat els nius bossa dels pins i ja han baixat dels arbres.

Concretament, s'han localitzat en zones del Fornàs, de la residència Alt Camp i dels camins adjacents a la zona dels Molins de Valls.

En aquest sentit, amb l'arribada del bon temps, arreu dels camps i parcs urbans on hi ha pins proliferen aquesta espècie d'orgues. Això suposa un gran perill per als animals de companyia, sobretot els gossos, ja que poden afectar greument el sistema respiratori d'aquests animals.

Un perill per als gossos

Els experts recomanen evitar, en les estones de passeig de les mascotes, les zones on hi ha pins i on existeix un risc real de la presència de l'oruga. La processionària és molt perillosa per a gossos i gats a causa dels pèls que recobreixen el seu cos i que provoquen una reacció al·lèrgica forta, fins i tot, l'asfíxia.

Els gossos són especialment vulnerables al contacte amb l'eruga processionària per un simple motiu: els agrada olorar i rastrejar el terra en busca de noves olors. Si no es tracta a temps, el contacte de l'eruga processionària podria acabar amb la vida de la mascota.

Per evitar riscos, de febrer a abril és recomanable evitar passejos per zones amb molts pins. Si això no és possible, sempre cal portar una botella d'aigua en cadascun dels passejos. Si es sospita que el gos ha tingut contacte amb la processionària, el primer que cal fer és netejar la zona o boca molt bé amb aigua, per pressió, sense fregar, perquè l'atac desaparegui o, almenys, disminueixi.

A més, tan aviat com sigui possible, s'hauria d'anar al veterinari perquè l'animal sigui tractat amb un antihistamínic per a frenar la reacció al·lèrgica.