1 de 10
Conca de Barberà

Montblanc acata la sentència i tornarà a penjar la bandera espanyola al balcó

Pallissó sosté que és l'hora de deixar de banda el simbolisme polític i creu que la seva inhabilitació no és una opció

Imatge de l'Ajuntament de Montblanc | Cedida
per Albert Oliva, Montblanc | 6 de febrer de 2024 a les 16:45 |
L'Ajuntament de Montblanc acatarà la sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona i tornarà a col·locar la bandera espanyola a l'edifici del consistori. Les tres banderes - catalana, espanyola i la del municipi -lluiran al balcó abans del 15 de febrer.

L'alcalde Oriol Pallissó ha dit que és hora de deixar de banda el simbolisme polític i d'actuar per a aconseguir la independència del país. Ha assegurat que amb la decisió d'executar la resolució judicial no traeix els seus principis republicans:  «No sé si soc un actiu o no, però la inhabilitació no la vull assumir», diu.


Ell i el secretari municipal s'enfronten a la inhabilitació per un delicte de desobediència greu. L'Associació Impulso Ciudadano va denunciar-ho.

Pallissó ha explicat que quan va accedir a l'alcaldia el juny del 2023 les tres banderes estaven situades damunt de la teulada i que les van retirar "perquè estaven deteriorades" i els suports de ferro que les sostenien no estaven en bon estat i havien danyat part de l'edifici.


"Pensava que amb el canvi de l'alcaldia ningú es fixaria en si les banderes onejaven o no a l'Ajuntament", ha afirmat. Després, van col·locar la Senyera al balcó. Arran d'això, Impulso Ciudadano -a qui ha qualificat d'entitat "d'extrema dreta"- va fer un reportatge fotogràfic de la façana del consistori i va exigir l'execució de la sentència. "Ja hi ha tres pals a punt per penjar les banderes abans del 15 de febrer", ha manifestat.

No allargar procediments judicials

Amb tot, ha explicat que han decidit no allargar més els procediments judicials "per no finançar" l'entitat. Tot i això, la sentència del jutjat contenciós número 1 de Tarragona es podia recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya només durant els quinze dies posteriors a la notificació, que es va produir el 21 d'abril de l'any passat. Pallissó no va accedir al càrrec fins el 17 de juny.

En la sentència, la magistrada recordava que segons la llei la bandera espanyola ha de tenir "la mida reglamentària i quan comparteixi espai amb altres banderes oficials, aquestes no han de ser d'una mida superior a la d'Espanya". A la vegada, repassava els fets anteriors, pels quals des del consistori -aleshores encapçalat per Josep Andreu- s'havia respost a unes primeres interlocutòries col·locant una bandera espanyola en un lloc que no era predominant. Impulso Ciudadano també havia demanat que la bandera estatal sigui present al saló de plens i al despatx de l'alcalde, tal com ordena la normativa.
Participació