Les obres de la «carretera de la vergonya» no començaran, com a mínim, fins a mitjan 2025

Ho ha confirmat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, que ha manifestat que són «conscients de l'accidentalitat» de la citada via

Imatge del punt on es va produir l'accident mortal del passat 17 de gener a la carretera entre la Ràpita i Poblenou del Delta.
Imatge del punt on es va produir l'accident mortal del passat 17 de gener a la carretera entre la Ràpita i Poblenou del Delta. | ACN
08 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:10h
Les obres de la carretera que connecta Poblenou del Delta amb la Ràpita, coneguda com la carretera de la Vergonya, no s'iniciaran, com a mínim, fins a mitjan 2025. Així, ho ha confirmat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemi Llauradó, aquest dijous 8 de febrer a Tortosa.

La màxima responsable de l'administració supramunicipal ha defensat que des de l'ens s'han fet amb celeritat tots els tràmits necessaris per millorar aquesta via. Ara, resten a l'espera que el Govern emeti l'informe ambiental després de l'aprovació del pla zonal.

Llauradó ha assegurat que l'actuació s'inclourà en el pla quadriennal i que es pressupostarà una partida en els comptes de 2025. "Som sensibles a aquesta necessitat i conscients de l'accidentalitat, tothom està remant en aquest sentit", ha expressat.
 

"La voluntat ha estat de màxima celeritat perquè els tràmits s'agilitzin"

La presidenta de la Diputació ha remarcat l'actitud proactiva de la institució d'ençà que es va comprometre a incloure aquesta carretera, de titularitat municipal, a la xarxa provincial, ja que els municipis no podien assumir el cost per millorar-la i revertir-ne l'elevat índex d'accidentalitat.

"La voluntat ha estat de màxima celeritat perquè els tràmits s'agilitzin al màxim des de l'inici, la Diputació ha estat molt rigorosa i molt eficient, no sé li pot retreure res", ha afirmat Llauradó. L'ens supramunicipal està pendent que la Generalitat resolgui el tràmit ambiental -la carretera transcórrer pel parc natural de Delta de l'Ebre.

En aquest sentit, Llauradó ha assenyalat que s'ha de tenir en compte la qüestió ambiental, més enllà de millorar la seguretat viària. "L'actuació que hi fem ha de ser preservant el medi, però l'accidentalitat justifica evidentment que hi treballem", ha afegit. També ha recordat que era necessària l'aprovació del pla zonal per avançar en la tramitació.
 

Retard en la resolució ambiental

La presidenta de la Diputació ha admès que la tramitació ambiental va amb retard. Ha subratllat que normalment aquests tràmits s'allarguen uns vuit mesos i que ja fa més d'un any que esperen. Amb tot, ha insistit que la resolució ambiental depèn del Govern. "Nosaltres no vam perdre ni un segon, un cop aprovat el pla zonal vam presentar l'esborrany del projecte a Medi Ambient de la Generalitat per tal que fes aquest tràmit, el que depèn de nosaltres no ho endarrerim", ha etzibat.

A l'espera d'aquest informe, la previsió és que s'inclogui l'actuació dels treballs en el pla quadriennal. A més, tenen previst incloure una partida en el pressupost de l'any vinent. "Quan tinguem l'aprovació definitiva, que calculem que entre una cosa i una altra s'allargarà aquest any, ja tenim previst d'incorporar-lo al pla quadriennal", ha dit.

Per tot això, la licitació i l'adjudicació d'aquestes reivindicades obres no es faran fins, com a mínim, l'any 2025.
 

Accident mortal fa tres setmanes

El darrer accident mortal a la carretera T-2021 va tenir lloc el passat 17 de gener, quan un home va perdre la vida. El turisme que conduïa la víctima va patir una sortida de via, va bolcar i va caure a un canal.

A conseqüència de l'accident, el conductor i únic ocupant del vehicle, un home de 59 anys i veí de Poblenou del Delta, va morir.