REPORTATGE

El Carnaval a Reus continua, més enllà de rues i disfresses, amb un bon esmorzar «de forquilla»

La plaça del Prim s'omple cada Dilluns de Carnaval amb l'Expo-profit i les diferents elaboracions gastronòmiques que preparen les colles

Cada dilluns de Carnaval, grans i petits omplen la plaça del Prim de Reus per començar el dia amb un bon esmorzar
Cada dilluns de Carnaval, grans i petits omplen la plaça del Prim de Reus per començar el dia amb un bon esmorzar | Sandra Pérez
12 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:15h

L'Expo-Profit és la Fira Catalana de la Consumició i l'organitzen les diferents colles de Reus cada Dilluns de Carnaval, perquè la ciutadania pugui degustar varietat de plats i elaboracions gastronòmiques. És ja una tradició imprescindible per la ciutat, que no dubta a matinar -uns més que d'altres- per gaudir d'un bon esmorzar "de forquilla" després del cap de setmana festiu.

Des de primera hora del dia, les colles carnavalesques es dediquen a omplir de música, fum i bones olors la plaça del Prim. I la resposta ciutadana mai es fa esperar gaire. Les llargues cues escollint esmorzar són un habitual durant tot el matí, gràcies a preus populars d'entre 3,5 i 5 euros.

Mentre alguns comencen amb versions lleugeres i dolces, com unes creps o les típiques flors de Carnaval -acompanyades d'un cafè amb llet-, altres opten per alternatives populars com una truita francesa amb pamtumaca, botifarra amb ceba o escalivada.

Bon profit a tothom!

Això sí, entre converses dempeus i retrobaments, aviat comencen a arribar els valents que s'atreveixen directament amb les carns a la brasa i el vi de porró. I, sobretot, un dels atractius més celebrats sempre és la fideuada, que cada any prepara alguna entitat local de cara al migdia.

Els organitzadors premien, a més, aquells clients més fidels de l'Expo-profit: per cada cinc consumicions a diferents colles obsequiats amb una samarreta promocional de l'acte. Sens dubte, no hi ha millor fórmula per començar "amb força" un dilluns -festiu per moltes escoles i alguns treballadors afortunats- i acabar de lluir les disfresses de les rues multitudinàries del cap de setmana.

La fideuada va ser un dels atractius principals per reusencs i reusenques el Dilluns de Carnaval de l'any passat Foto: Sandra Pérez

 

Nombroses racions, davantals colorits i celebrar que "per Carnaval, tot s'hi val!" gaudint de plats típics de la gastronomia popular, com són l'arengada, les "migas", l'entrepà de calamars, el bou amb arròs o les coques en recapte. Sovint, també, participen de la fira comerços de proximitat com el Forn Sistaré, la carnisseria Bigorra o la Pastisseria Caelles.

El programa de Carnaval 2024 encara continua aquesta nit de dilluns 12 de febrer amb el Ball de Mascarots i l'orquestra de versions reusenca Frik Rok, a partir de les 23 hores, a la Sala Polivalent de La Palma; i amb el tradicional concurs de disfresses, en presència de la Reina i el Rei Carnestoltes. També, se celebraran més actes tradicionals aquest dimarts 13 de febrer, amb la crema del Rei Carnestoltes i la rua mortuòria amb les seves despulles; i Dimecres de Cendra, amb el Ball de la Quaresma i les Set Virtuts i la cercavila del Braç Incorrupte de Sa Majestat.

Arxivat a