Treballadores de l'Institut Pere Mata de Reus protesten davant un conflicte amb l'assignació de vacances

Una cinquantena de persones s'han manifestat per demanar la dimissió del director de Recursos Humans

La manifestació ha aplegat una cinquantena de treballadores aquest dimarts 13 de febrer al migdia
La manifestació ha aplegat una cinquantena de treballadores aquest dimarts 13 de febrer al migdia | Sandra Pérez
13 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 12:18h

Treballadores de l'Institut Pere Mata de Reus s'han concentrat davant del centre aquest dimarts 13 de febrer al migdia per defensar els seus drets laborals i, en concret, protestar davant el canvi organitzatiu que afecta l'assignació de vacances del personal d'infermeria i els tècnics auxiliars d'infermeria amb tasques d'hospitalització i atenció continuada.

La manifestació ha congregat una cinquantena de persones al recinte hospitalari, tot i que, segons el president del comitè d'empresa, Samuel Pombo, les modificacions perjudicarien aproximadament 300 treballadors. El reclam, convocat per dur-se a terme de les 13 a les 15 hores, ha estat un primer pas a l'espera de negociació.

Entre altres mesures, el nou model que vol implantar l'empresa els limitaria els cap de setmana així com el nombre de persones que poden coincidir per quinzena. Els afectats principalment serien la plantilla de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, el centre de salut mental d’adults i la residència sociosanitària Monterols.

Demanen la dimissió de Recursos Humans

Pombo assenyala que "el problema és que l’empresaara vol imposarals treballadors quin temps han de gaudir de vacances i això genera un conflicte". Fins ara, l'única condició era que hi havia d'haver una proporció entre equips de diferents especialitats i que no podien coincidir els períodes vacacionals amb altres companys els treballadors d'un mateix equip.

La voluntat de modificar aquests acords a l'hora d'assignar les vacances és decisió unilateral de l'empresa i, per tant, des del comitè la valoren negativament. "Afecta la qualitat de la plantilla respecte de les millores i condicions socials que havia assolit", evidencia el president del comitè. La nova normativa perjudicaria en termes de conciliació familiar i també en el gaudi mateix del descans i les vacances.

Aquest ha estat el detonant del malestar i desacord del personal, que entre xiulades, clams i pancartes han reivindicat els seus drets laborals. Fins i tot, durant la protesta, han demanat la dimissió d'Artur Martí, director del departament de RRHH de l'Institut.

Un canvi organitzatiu unilateral per part de l'empresa ha afectat les vacances d'unes 300 persones Foto: Sandra Pérez


"Les vacances es negocien, no s'imposen", "nosaltres sense dret a vacances i vosaltres a la torre de les temptacions" o "el servei no ho permet i vosaltres feu el que voleu" són algunes de les denúncies que les treballadores han fet aquest dimarts de febrer. Alhora, han lamentat que un centre exemplar i referent en el camp de la salut mental, "abusi" així del personal.

Procés de negociació i futures accions

Samuel Pombo ha explicat, en el marc de la mobilització, que actualment estarien en procés de negociar amb l'empresa que gestiona el Grup Pere Mata a Reus. Després d'una reunió extraordinària el passat dijous 8 de febrer, ara estan emplaçats a una nova trobada programada per l'empresa pel divendres dia 16.

El president del comitè apunta que "l'empresa se sent molt encoratjada o capacitada per poder tirar endavant aquest canvi de les condicions" i que, de fet, no se'ls havien comunicat les modificacions oficialment. Encara més, molts treballadors i treballadores ja havien sol·licitat les seves vacances i ara els obligarien a fer marxa enrere.

Segons apunta Pombo, l'empresa hauria al·legat la manca de "temps o marge de maniobra" quan des del comitè els han proposat ajornar el canvi del sistema d'assignació vacacional a l'any vinent, amb l'objectiu d'informar degudament i amb antelació a la plantilla.

Com a resultat, s'estarien estudiant diferents opcions: una denúncia individual de cada treballador, una denúncia col·lectiva per la modificació substancial de les condicions laborals i, també, interposar una reclamació al departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

Arxivat a