«El Port de Tarragona és el nostre principal enemic»: els pagesos eleven el to de la protesta

Centenars de tractors vinguts de diversos punts del territori han bloquejat l'accés a la infraestructura portuària

La protesta dels pagesos al Port de Tarragona.
La protesta dels pagesos al Port de Tarragona. | Laia Solanellas
13 de febrer del 2024
Actualitzat a les 17:12h
Nou del matí a Reus: arriben els primers tractors del BaixCamp i el Priorat per enfilar a buscar la resta de pagesos al Morell. La columnatarragonina té com a objectiu bloquejar l'accés al Port de Tarragona, una tasca que abans de les onze ja havien més que complert. Els pagesos de les Terres de l'Ebre i alguns de Lleida també s'han sumat a la nova mobilització, en aquesta ocasió per protestar per les importacions de la infraestructura portuària: "El Port de Tarragona és el principal enemic" ha assegurat el coordinador territorial d'Unió de Pagesos a Tarragona, Pere Guinovart, augmentant clarament el to de les protestes.

Lluita sí, festa també. L'arribada de les columnes de tractors ha estat en comptagotes, però contundent. Sota l'atenta mirada i, de moment, el vistiplau dels Mossos d'Esquadra, pageses i pagesos han anat situant-se a l'entrada principal del port. Pagesos experimentats, com en Josep Maria que assegura que "això ho hauríem hagut de fer fa trentaanys" o pagesos més novells, com en Manel que explica que "estem ofegats, no podem continuar així", mostrant un sentiment d'unió i ràbia mentre arribaven en grups.
 

L'assemblea al migdia ha acusat directament el port. Foto: Laia Solanellas



Punys alçats i aplaudiments per donar la benvinguda a tots els protestants i un cop situats, toca posar la paradeta —amb calçotada inclosa— per aguantar les llargues hores que tenen al davant. El bloqueig, en un inici, havia de finalitzar aquest mateix dimarts, però Revolta Pagesa anima des d'un inici a allargar-lo fins a arribar a les 36hores, ja que dimecres hi ha prevista una taula de negociació i es vol exercir més pressió.
 

Els pagesos s'han tornat a unir per reivindicar poder viure de la terra. Foto: Laia Solanellas



Durant l'assemblea exposen els motius, més que coneguts, que els han portat a dir "prou". "Si no som capaços d'unir-nos, ens mataran com a conills", assegura Guinovart, afegint que "encara no hem aconseguit res". Al final, tot és tan simple com poder guanyar-se la vidatreballant la terra, una reclamació tan bàsica, però a la vegada tan complicada i que els ha dut a sacrificar hores de feina per tornar a deixar-se sentir. Caldrà veure si ara algú els escolta.