El reusenc Silvio Álvarez explora la sonoritat d'espais locals a través de la creació musical

El projecte On-A permetrà descobrir de forma singular la caixa cuirassada del Museu de Reus i la Bòbila del Sugranyes, entre altres

El reusenc va idear un projecte per explorar la sonoritat dels espais de la ciutat
El reusenc va idear un projecte per explorar la sonoritat dels espais de la ciutat | Sandra Pérez
20 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:52h

El reusenc Silvio Álvarez és l'impulsor del projecte On-A, una iniciativa de creació musical que aprofita diferents espais culturals i patrimonials de la ciutat per explorar la seva sonoritat i la seva integració amb unes veus i guitarres.

El músic, productor i dissenyador de so ja ha enregistrat dues experiències prèvies a les bambolines del Teatre Bartrina i el refugi antiaeri de la Patacada. La pròxima proposta, que serà com totes completament gratuïta i oberta al públic, tindrà lloc el pròxim 6 d'abril a la caixa cuirassada del Banc d'Espanya.

Actualment, es troba al soterrani del Museu de Reus i és un espai on es guarden restes arqueològiques i altres peces. Álvarez, acompanyat pels músics Karim Habib El Fakih i Lito Wakame, farà una doble sessió per qüestions d'aforament reduït i donar així cabuda a més gent. Les invitacions estaran disponibles pròximament.

L'artista Miquel Guasch també col·labora en el projecte a través del seu art generatiu Foto: Sandra Pérez


On-A compta amb el suport de la regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus. Precisament, el regidor Daniel Recasens, ha reivindicat "els creadors de casa nostra que fan que la ciutat creixi" i, especialment, ha recalcat que es tracta d'un "projecte molt interessant on el protagonista és la música i l'audiovisual molt important per crear una atmosfera singular". El dia 19 d'abril, la seva proposta tancarà també el Reus Cultura Contemporània.

Descobrir una nova sonoritat

Es tracta d'un projecte que neix amb l'objectiu de difondre el pròxim treball musical del reusenc que, després d'anys sense publicar, veurà la llum d'aquí a tres mesos. "La iniciativa ens permetia tornar a la vida en directe i quina millor manera que explorar llocs curiosos de la meva ciutat", expressa Silvio Álvarez.

La premisa és incorporar el so de la música a l'espai i microfonar l'espai per introduir aspectes sonors -com la reverberació- a la mateixa música. A més, "és una forma d'inspirar-se com a aritsta, ja que ha d'estar constantment component i adaptant-se a l'espai", afegeix el reusenc.


En el marc del projecte, el músic enregistra versions inèdites i úniques de cançons com "Pots fer-ho tot" o "Jo també soc això", que aquest mateix dimecres 20 de març ha estrenat videoclip, amb la col·laboració de Miquel Guasch i el seu art generatiu.

Les mateixes cançons sonen molt diferent de la seva versió d'estudi perquè també s'adapten a l'entorn. Així, les sales i espais d'actuació es converteixen en un instrument més, sigui mitjançant sàmplers, component melodies específiques per a l'espai o aprofitant l'acústica de manera intrínseca i experimental.

El projecte On-A s'ha presentat a Cal Massó aquest dimecres 20 de març Foto: Sandra Pérez