Guia dels actes imprescindibles de la Setmana Santa del Camp de Tarragona

La Setmana Santa de Tarragona està reconeguda per la Generalitat com a Festa d'Interès Turístic Nacional.

La professó del Sant Enterrament és l'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona.
La professó del Sant Enterrament és l'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona. | Àngel Ullate
23 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:48h

Comença la Setmana Santa als municipis tarragonins i milers de persones gaudeixen d'aquesta celebració, sigui com a espectadors o com a participants en ella. La solemnitat, la tradició, la singularitat i el silenci marquen el desenvolupament de molts actes. Destaquen, sobretot, les mostres de cultura i pietat popular, com les professons i els viacrucis. En aquest article us detallem quines són les cites més rellevants que no us podeu perdre.

La professó de Tarragona, la més important de Catalunya

L'acte més destacat de la Setmana Santa de Tarragona és la professó del Sant Enterrament, organitzada per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, que se celebra la tarda i la nit de Divendres Sant. Comença i acaba a l'església de Natzaret, a la plaça del Rei, i en ella hi participen més de 2.000 persones.

En la Processó del Sant Enterrament, que va ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, hi prenen part els Armats de la Sang i les 13 associacions de Setmana Santa i els seus respectius passos.
 

Imatge de les Tres Gràcies a Reus Foto: Reus Cultura

El viacrucis de la Selva del Camp

La Setmana Santa de la Selva del Camp és sinònim de Viacrucis camí del Calvari, declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. L'extraordinària bellesa plàstica de la professó de Divendres Sant a les 7.00 h del matí, que surt de la població traspassant la riera i enfilant el turó del Calvari, compta amb el silenci trencat pel so de les llances dels armats i les melodies musicals, moltes d'elles autòctones, que acompanyen els diferents Misteris.

Les Tres Gràcies a Reus

Si un element defineix la Setmana Santa a Reus són les Tres Gràcies. Després de la funció de l'Agonia, el Divendres Sant al voltant de les 3 de la tarda, el Sant Crist de la Sang surt de la Prioral i es trasllada al temple de la Puríssima Sant. Abans d'entrar, el Sant Crist de la Sang es posa de cara al poble. Sembla que el gest fou realitzat per primer cop el 1907. El portador d'aquell any era Josep Colom i Marca, qui abans d'entrar a l'església va deturar-se i es va girar de cara al poble perquè la gent present pogués demanar millor «les tres gràcies», tot responent de ben segur a una tradició que ja feia molts anys que els reusencs devien celebrar. 
 

Imatge del viacrucis de Divendres Sant Foto: Cedida

 

Armats al Pla de Santa Bàrbara, a Montblanc

A Montblanc, un dels actes més plàstics de la Setmana Santa té lloc durant el viacrucis de Divendres Sant a les 8.00 h. De l'església de Santa Maria surt la professó en direcció al Pla de Santa Bàrbara, el punt més elevat del municipi. La plasticitat del moment, just quan en sol despunta amb la participació dels Armats i els devots dona a l'esdeveniment un punt místic i singular irrepetible.

Matar la Serp a Riudoms

Riudoms, cada Divendres Sant maten una serp a la plaça de l'Església. A les 9.00 h del matí, es duu a terme aquesta escenificació, no pas amb un animal viu, sinó amb una bèstia de fusta i plàstic. La particularitat és que cada any és designada una persona diferent per dur a terme l’acció, escollida per la Confraria del Fiscorn.

La professó de la Soledat a Tarragona

Organitzada per la Congregació de Senyores sota la invocació de la Puríssima Sang de N. S. Jesucrist i de la Mare de Déu de la Soledat, se celebra Dissabte Sant pels carrers de la Part Alta. Arrenca a les 18 hores des de la Catedral i el seu recorregut passa per la plaça del Rei, el carrer la Nau, Major, Merceria, Pare Iglesias, per acabar, de nou, al Pla de la Seu.
 

La professó de la Soledat se celebra dissabte a la tarda pels carrers de la Part Alta. Foto: TarragonaDigital

 


Hi participa el pas de la Soledat, acompanyat per les senyores de la Congregació, amb vesta, i per les senyores convidades que pertanyen a les altres associacions tarragonines, de rigorós vestit negre i mantellina, a més de totes aquelles senyores que vulguin acompanyar el Pas de La Soledat.

 

Arxivat a