1 de 10

El dia més llarg de la Festa Major de Sant Pere hi posarà, de nou, punt final

Les dues darreres tronades, el Lluïment del Seguici, la Professó i la Carretillada tornaran als escenaris que els són propis

per Jordi Olària Gras, 29 de juny de 2022 a les 06:00 |

Des de les matinades fins al concert final, l'últim dia de la Festa Major de Sant Pere ho té tot a punt per rematar una tornada a la normalitat completa. Els darrers dies s'ha evidenciat les ganes que tenia la ciutat de recuperar la festivitat en plenes condicions, i així ho ha demostrat l'afluència de públic a la gran majoria d'actes. Tot i els entrebancs de la pluja algun dia, en general s'han pogut recuperar totes les litúrgies, tradicionals i festives, de la Festa Major de Reus.

 

Després de dos anys de suspensions primer i restriccions després, la d'enguany va arribar amb força actes previs i un bon ventall d'opcions festives. Avui arriba el final, després de sis dies de Festa Major tradicional, i un programa que ha cobert pràcticament des de la celebració del Corpus. La intensa jornada d'aquest dimecres tornarà a posar punt final al Sant Pere Reusenc.

 

El 29 de juny torna a arrencar a les set del matí, amb les matinades tronades a càrrec de membres i tabalers del Ball de Diables de Reus. A dos quarts de vuit s'hi afegeixen nou grups de grallers, que des de diferents barris de la ciutat despertaran els veïns fins al centre. A les vuit arriba el torn del Ball de Pere Joan Barceló, els Trabucaires, i de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia.

 

A la mateixa hora es posen en marxa els esmorzars de forquilla a diferents establiments, com el bar Americà o el bar cafeteria Els Pagesos. També obriren el Bon Mar, el Mesón del Roser, la Casa Coder i el Restaurant 158. A les nou del matí, des del terrat de l'Ajuntament, 29 avisos pirotècnics acabaran de despertar Reus.

 

Des del Campanar, el Toc de Festa acabarà d'anunciar la diada i donarà sortida als Gegants. A dos quarts de deu quedarà oberta la Prioral de Sant Pere per venerar el bust reliquiari fins a les dues, exceptuant les hores d'ofici. Se celebrarà missa a les deu i a dos quarts d'una.

 

Torna el dia més llarg de la Festa Major de Sant Pere

La Banda de Cornetes i Tambors arribarà al Mercadal cap a un quart tocat d'onze, i a les onze es preveu aviar la penúltima tronada de Festa Major. L'encesa la farà el grup de Misericòrdies i Jordi Bros, exdirector de Reus Esport i Lleure. Quan hagi petat la Tronada, l'actuació del Bou enflocat precedirà la tanda de Lluïment del Seguici Festiu de Reus.

 

Cap a la una, quan els Elements hagin acabat, els Xiquets de Reus oferiran una exhibició castellera. De cara a la tarda, a dos quarts de sis els campaners dels agrupaments MontsantCim i Misericòrdia tornaran a fer sonar el Toc de Festa. En aquest cas coincidint amb l'anada de les autoritats i el Seguici Festiu cap a la Prioral, on se celebrarà la solemne missa a dos quarts de set.

 

L'Orfeó Reusenc hi posarà l'acompanyament musical, juntament amb la coral l'Encís i l'orgue de la Prioral. Mentrestant, de sis de la tarda a dotze de la nit, la plaça del Baluard es convertirà en un aparcament de cotxets gratuït i vigilat. L'objectiu és dissuadir els pares i mares de portar-los als espais amb més aglomeracions.

 

A tres quarts de set començarà a arrencar el Seguici Festiu des del Fossar Vell. L'últim element, com correspon, serà l'Àliga, que abans d'enfilar la professó, oferirà el seu ball solemne curt quan la imatge de Sant Pere surti de la Prioral. Quan la professó sigui a la plaça del Mercadal petarà l'última tronada d'aquesta Festa Major, en aquesta ocasió, encesa per l'alcalde.

 

A la coca central de la plaça l'acompanyarà una representació del Seguici Festiu, a qui el batlle ha volgut retre un homenatge. La processó tornarà a enfilar el carrer Major per acompanyar la imatge de Sant Pere de nou a la Prioral i tornar a pujar cap al Mercadal. Acabades les últimes ballades, el foc prendrà la plaça amb les enceses de la Víbria i el Drac i, per rematar-ho, la carretillada de Sant Pere del Ball de Diables.

 

El programa d'actes es reserva, encara, una última oportunitat per allargar la Festa Major de Sant Pere. Un concert a la plaça de la Llibertat a càrrec de Plombiers i Fundación Tony Manero. Serà el punt final del programa pròpiament dit, i els reusencs començaran a comptar els dies que falten perquè acabi l'estiu, és a dir, perquè arribin les Festes de Misericòrdia.

Participació