1 de 10

Consulta els actes més destacats: L'Espluga de Francolí presenta la Festa Major 2022

La programació anirà del 28 de juliol a l'1 d'agost

per Albert Oliva, 6 de juliol de 2022 a les 15:42 |

L'Espluga de Francolí viurà una nova edició de la Festa Major de sant Abdon i sant Senén, del 28 de juliol a l'1 d'agost de 2022. Avui s'ha presentat el programa complet, farcit d'activitats culturals, musicals, esportives i iniciatives gastronòmiques que compten amb el suport i col·laboració de les entitats, empreses i institucions locals.


De la Festa Major d'enguany en destaquen com a novetat, els primers balls oficials dels gegants vells Beatriu de Milany i Ponç Hug de Cervera, després de la presentació de la nova imatge i vestuari el passat mes de juny. Així com la incorporació de les maces dels nans macers de la vila. Aquests dos elements de la cultura espluguina acompanyaran a l'acte del pregó de Festa Major, a la pregonera Maria Àngela Anguera Andreu, la primera dona regidora amb responsabilitats de govern a l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí.


També els vint-i-cinc anys de l'última sortida dels Sants Patrons, ja que aquesta Festa Major es recupera la sortida de les imatges de sant Abdon i sant Senén, que acompanyats per una banda de músics locals, i el seguici popular i tradicional, participaran a la cercavila diumenge de Festa Major.

 

Després de participar al seguici, el retorn dels sants a l'església clourà els actes oficials, el mateix diumenge 31 de juliol a migdia. Aquest any també es commemorarà el 25è aniversari de la restitució de les campanes de l'Església vella, recuperant-ne el toc manual el dia de vigília i diumenge de Festa Major, en el marc de la celebració dels 725 anys d'aquest edifici patrimonial.


Actes destacats 

Es recupera enguany la Cursa Atlètica de l'Espluga de Francolí després de dos anys sense que es pogués dur a terme. Aquest esdeveniment esportiu oferirà dues modalitats i tindrà lloc el dissabte 30 de juliol a les 19.00 h de la tarda. A en l'àmbit esportiu també se celebrarà la Festa de la Bicicleta el divendres al matí, una activitat per a públic familiar.

 

Es reprenen també els espais musicals amb un gran ventall d'opcions i propostes de tots els estils i per a tots els públics. Des de les tradicionals havaneres a la tradicional ballada de sardanes el dissabte al vespre, així com l'actuació d'un tribut al grup La Trinca. Altres propostes que se sumen a la programació són grups de versions com el conjunt femení Les Que Falta Band, Sixtus i The Txandalls, i com a grup destacat, dissabte actuaran la formació The Tyets amb una proposta de reggaeton i trap en català.


El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i Edicions Poncianes, organitza una nova edició del Festival de poesia RUSC amb veus de diferents poetes catalans acompanyades de música els dies 28 i 29. Els més petits podran gaudir del Festival RUSQUET, la versió del festival de poesia per a infants, que tindrà lloc el dissabte 30.

 

El cartell de la Festa Major

L'espluguina Helena Rivero, il·lustradora del conte "El Caputxet" i membre del Ball de Bastons de l'Espluga, ha estat l'encarregada d'il·lustrar el cartell de la Festa Major 2022, que reflecteix una composició de l'actuació dels elements de la cultura popular espluguina, amb trets distintius en els personatges il·lustrats.

 

Per la seva banda, les pastisseries de l'Espluga s'uneixen un any més per oferir les postres de la Festa Major. Enguany consisteix d'un massini fet amb pa de pessic lleuger de vainilla, amb nata i trufa i gemma d'ou cremat al damunt, decorat amb nata, un carquinyoli i l'escut de la casa Cervera.

 

Es posaran a la venda 1400 unitats i es podran trobar a les pastisseries Cobo, Cabal, Farré-Gamell i Ferrer durant els dies de Festa Major fins a esgotar existències. Aquesta és una acció comercial impulsada per l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, per posar en valor el producte local i oferir una proposta gastronòmica durant la festivitat local.

Participació