1 de 10

El Govern actualitza el protocol per abordar les punxades als espais d'oci nocturn

A Catalunya s'han registrat prop d'una vintena de casos, un d'ells a les comarques tarragonines, concretament a Salou

per Antonio Ramos Llauradó, 31 de juliol de 2022 a les 14:43 |

La Generalitat ha actualitzat els protocols per abordar les punxades per a possibles sumisions químiques als espais d'oci nocturn, com les discoteques, que han proliferat a Catalunya en els darrers dies. Segons un comunicat difós aquest dissabte, «l'objectiu és reforçar els circuits de prevenció, atenció i denúncia ja existents, de manera que es pugui abordar el nou fenomen amb la màxima coordinació i eficiència».

 

El document —conjunt dels departaments d'Igualtat i Feminismes, Salut i Interior— recull informació bàsica sobre el fenomen i pautes per millorar la seva prevenció i abordatge. Específicament recull el paper que pot tenir el personal dels espais d'oci, els serveis públics de transport i l'entorn de la persona que pot haver rebut la punxada a l'hora de detectar comportaments estranys i actuar per donar suport.

 

Entre altres coses, el nou protocol recull indicacions de com actuar i missatges clau per als diferents col·lectius. En aquest sentit, el document actualitza el protocol existent i estableix la necessitat de fer una anàlisi toxicològica com més aviat millor. En cas que se sospiti que hi ha pogut haver una agressió sexual, s'activarà el protocol d'atenció a agressió sexual recent.

 

El Govern ha recordat que entre els casos de punxades detectades a Catalunya fins al 29 de juliol —gairebé una vintena—, no s'ha tingut coneixement de cap fet delictiu posterior ni tampoc violències sexuals. Cal recordar que a les comarques de Tarragona s'ha registrat un cas, concretament el d'una turista que divendres va denunciar haver rebut una punxada en un local d'oci de Salou.

 

Què fer davant la sospita?

Pel que fa a l'abordatge, si s'intueix que es pot haver produït una punxada, el protocol subratlla la importància de fer cas de les sensacions de la persona afectada, i de demanar o oferir suport. Recomana evitar anar a casa directament i dirigir-se a un centre sanitari al més aviat possible. A més destaca que les víctimes preferiblement han d'anar acompanyades a fer-se les proves pertinents.

 

El centre sanitari haurà de seguir, d'entrada, el protocol de punxada accidental. A continuació caldrà valorar l'activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada.

 

Acompanyament a la víctima i denúncia de la punxada

En cas que es consideri oportú, el centre sanitari proporcionarà suport psicològic a la persona afectada. A més, qualsevol persona que rebi una punxada té a la seva disposició tota la xarxa pública d'atenció a les violències masclistes i LGBT-fòbiques, present arreu de Catalunya. Les persones afectades per una punxada poden dirigir-se a les comissaries dels Mossos d'Esquadra per tramitar una denúncia.

 

El nou protocol recull un conjunt de recomanacions per als ens locals i comarcals i per als mitjans de comunicació. Als primers, els demana reforçar les estratègies de prevenció en els espais d'oci, i millorar la coordinació amb tots els agents implicats. Pel que fa als mitjans, es recorda que cal informar sense crear alarma social, respectant el dret a la intimitat de la persona afectada i del seu entorn.

Arxivat a:
Catalunya, salut, oci nocturn
Participació