1 de 10

Calafell adjudica la construcció de 110 pisos públics de lloguer assequible

L'última promoció d'habitatge protegit s'havia fet el 1982 | El lloguer mensual oscil·larà entre els 300 i els 450 euros

per Marc Guitart, 19 de setembre de 2022 a les 09:27 |

Tret de sortida a la primera promoció d'habitatge de protecció oficial en 40 anys a Calafell. L'Ajuntament ja ha adjudicat les obres de construcció de 110 pisos públics que es destinaran a lloguer assequible. Un projecte que l'alcalde, Ramon Ferré, va avançar a TarragonaDigital en una entrevista feta a finals del 2021.

 

Els dos blocs previstos es faran en un terreny municipal de 5.000 metres quadrats situat entre els carrers Priorat i Jaume Pallarès. El lloguer mensual oscil·larà entre els 300 i els 450 euros, segons cada cas i les seves possibilitats. Es tractarà de la primera promoció pública de protecció oficial que es fa a Calafell des del 1982.

 

Dret a superfície de la constructora durant 75 anys

La promoció anirà a càrrec de Construccions Rubau SA, que ha guanyat el concurs públic. L'empresa rep un dret de superfície sobre el terreny i assumeix la inversió d'uns dotze milions d'euros, així com el manteniment i les reparacions durant 75 anys. Es tracta d'un període llarg perquè es puguin amortitzar els costos d'una inversió alta i un marge comercial del lloguer reduït.

 

Acabat aquest termini de 75 anys, els habitatges revertiran a l'Ajuntament. La selecció dels llogaters anirà a càrrec del consistori a través d'un concurs públic, amb prioritat per a les persones empadronades a Calafell. Tot i que es faran servir elements prefabricats per als dos blocs, des de l'Ajuntament han assegurat la «bona qualitat arquitectònica i constructiva» dels pisos.

 

Ramon Ferré ha celebrat que amb aquests pisos «moltes persones podran accedir per fi a un habitatge digne». Pel batlle, la iniciativa beneficiarà a col·lectius com «famílies amb fills, persones soles, famílies monoparentals, persones grans o persones o parelles que volen emancipar-se». Ho ha definit com «una política social de primeríssima línia».

 

Alta demanda de pisos amb lloguer assequible

La iniciativa neix per donar resposta a l'àmplia demanda de pisos de lloguer accessible que existeix al municipi i, en general, a tot el país. El creixement de població continuat que experimenta el Baix Penedès també ha copat l'oferta de lloguer, disparant el preu dels pisos. Ferré ha remarcat que no seran pisos de lloguer social, sinó assequible, on els destinataris han de pagar el preu, que serà «inferior al de mercat».

 

Des del govern local afirmen que la construcció dels pisos ha estat l'única alternativa davant el fracàs dels intents de mobilitzar pisos buits dels bancs. «No hi ha hagut prou pressió política perquè els bancs cedissin els pisos, ni tampoc voluntat dels mateixos bancs», lamenta Ferré.

Participació