1 de 10

Valls obre inscripcions per al projecte d'habitatge social cooperatiu municipal

La cooperativa Sostre Cívic, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Valls, recupera un edifici en desús per oferir una alternativa d'habitatge estable i no especulatiu a la població

per Albert Oliva, 5 d'octubre de 2022 a les 13:57 |

Aquest matí s'ha presentat un nou projecte d'habitatge cooperatiu de Valls. Es tracta d' un edifici de nova construcció, en desús i fins ara propietat d'una entitat financera, que s'ha rehabilitat per posar a disposició a preu de cost per a la població. Es troba a la plaça Jaume I i es tracta d'un immoble construït el 2009 i acabat de reformar que consta de 15 habitatges. Tretze d'aquests són habitatges cooperatius d'entre 39 i 86 m2 en règim de cessió d'ús i qualificats de protecció oficial. Els habitatges restants i l'escala B de l'edifici pertanyen a l'Ajuntament de Valls i a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

 

Jordi Cartanyà Benet, primer tinent d'alcalde i regidor d'Habitatge i d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat de l'Ajuntament de Valls destaca la importància de disposar a Valls d'un projecte d'habitatge cooperatiu com aquest, que posa l'accent en les necessitats socials. Cartanyà explica que en els propers anys la tipologia d'habitatge cooperatiu anirà creixent perquè és un model que respecta i garanteix el dret a l'habitatge de les persones. Així mateix, el regidor exposa que des de l'Oficina Local d'Habitatge es treballa per dotar la ciutat d'habitatge assequible per a les persones a partir de la gestió de pisos cedits i d'altres de titularitat municipal, que en els propers mesos es veuran incrementats.

 

Recuperar patrimoni en desús per garantir el dret a l'habitatge

Els habitatges es gestionaran sota el model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús: un model a cavall entre la propietat i el lloguer, en què la tinença de l'immoble pertany a la cooperativa i les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d'un dret d'ús indefinit, transmissible i a un preu estable. En el cas del projecte de Valls, les quotes d'ús dels habitatges són aproximadament d'entre 230 i 550 euros, i les sòcies han de fer una aportació inicial parcialment retornable de màxim 4.200 euros.

 

A més, amb l'objectiu de garantir el dret a l'habitatge digne als col·lectius més vulnerables que el mercat immobiliari deixa fora, 5 dels 13 habitatges es destinaran preferentment a persones menors de 35 anys, famílies monoparentals i majors de 65 anys. També 2 dels habitatges seran gestionats per la Mesa d'Emergència de la Generalitat i l'Ajuntament de Valls i seran assignats als perfils que tramita el departament de Serveis Socials. És el segon projecte d'aquest tipus, combinant habitatge cooperatiu i serveis socials, que existeix a Catalunya. 

 

El pressupost total de la promoció, sumant els costos d'adquisició i la rehabilitació, ha estat de 1.500.000 euros, finançats íntegrament amb un préstec hipotecari de l'Institut Català de Finances de la Generalitat de Catalunya i amb una aportació subvencional de 60.000 euros de l'Ajuntament de Valls.

 

Calendari i incorporacions

Avui s'ha presentat la campanya per trobar persones interessades, que es preveu que puguin entrar a viure a l'edifici durant el mes desembre d'enguany. Els habitatges es destinaran preferentment a la població de Valls, tot i que també s'hi poden inscriure persones d'altres municipis de Catalunya, que entraran al projecte en el cas que quedin habitatges vacants. Per a tots els habitatges, les usuàries hauran de complir requisits de protecció oficial.

 

El període d'inscripcions al projecte s'obre des d'avui 5 d'octubre fins al 13 de novembre, i durant la campanya es realitzaran tres sessions informatives i una visita a l'edifici oberta a totes les persones interessades.

Participació