1 de 10

El final del camí: Mas Borràs ja entreveu la reversió del nucli al Vendrell

Després de gairebé vint anys, el projecte d'urbanització està pràcticament acabat | La il·luminació pública i una part dels panots de la vorera són els últims treballs que s'han de fer

per Marc Guitart, 16 de novembre de 2022 a les 06:00 |

Ha estat un llarg camí del qual queda ja molt poc per arribar al final. El nucli de Mas Borràs del Vendrell va començar a desenvolupar el seu projecte d’urbanització fa gairebé vint anys. Uns treballs que han hagut de superar tota mena d’entrebancs, però que ja arriben al seu tram final.

 

«Tenim un 90% de la urbanització feta i esperem que en un any i mig aproximadament puguem revertir el nucli a l’Ajuntament». És el desig que expressa Josep Colomina, president de la Junta de Compensació de Mas Borràs durant tota aquesta aventura. En conversa amb TarragonaDigital se sincera i diu que ha estat un procés dur, del qual té ganes de passar pàgina per retirar-se del càrrec.

 

Des del 2003

El camí per urbanitzar aquest nucli situat al darrere de Sant Vicenç de Calders va començar el 2000, any d'aprovació del POUM. Amb el Pla General, tota aquella trama de carrers que s’havien anat obrint des dels anys seixanta, passaven a ser urbanitzables. Es donava llum verda perquè s’anessin legalitzant tots els solars i els habitatges, alhora que es començaven a pagar les contribucions.

 

El 2003 es va començar a fer el projecte d’urbanització, que s’ha anat desenvolupant durant dues dècades. Entre altres coses, ha permès que els habitants del nucli comencessin a rebre els diferents serveis. Al capdavant de la Junta de Compensació hi havia des de principis dels anys noranta Josep Colomina, un dels primers que va comprar un solar a la zona.

 

«Aleshores només hi vivien uns 25 veïns, però en condicions molt complicades, sense llum, amb una aigua molt dolenta i els carrers mig asfaltats», recorda. El projecte d’urbanització va permetre anar impulsant totes les obres amb les contribucions dels diferents propietaris. Però van haver de passar sotracs com la crisi del 2008, que va retardar els treballs perquè «molts veïns no podien pagar».

 

L’enllumenat i el panot de les voreres

A poc a poc, amb perseverança, els carrers es van anar asfaltant i els serveis van anar arribant. L’aigua potable es va aconseguir el 2012, amb la instal·lació d’un nou dipòsit. També es va gestionar la neteja i el manteniment dels carrers, així com la recollida de la brossa i la poda.

 

Així s’arriba a l’any 2022, quan la reversió del nucli a l’Ajuntament es veu molt pròxima. Només queda posar la il·luminació i un 40% del panot de les voreres. En el primer cas, es van veure perjudicats perquè els van robar els cables de la llum, que ja tenien posats.

 

Carrers de la urbanització Mas Borràs del Vendrell.
Tots els carrers estan asfaltats i només queda posar un 40% del panot de les voreres. | BP Diari

 

Per evitar que passi el mateix, ara volen posar llums solars, un projecte que abans haurà de rebre la llum verda de l’Ajuntament. Com que el consistori haurà de gestionar la urbanització quan aquesta sigui revertida, se’ls demana que aspectes com aquest compleixin amb unes característiques concretes.

 

«El projecte ha de ser aprovat pels tècnics, ja que ha de tenir unes garanties mínimes de funcionament», explica el regidor d’Enllumenat Públic, Alfons Herrera. Des de l’Ajuntament també estan fent unes proves amb llum solars al Pèlag. «Si funcionen bé, els comunicarem quin és el model, perquè ells també el puguin posar», afegeix el regidor.

 

Revertir alguns serveis

Mentre aquests últims punts s’acaben de desenvolupar, des de la Junta de Compensació han demanat que es pugui revertir allò que ja està acabat. Així ho van demanar a l’alcalde i a la regidora d’Urbanisme en una reunió que van mantenir recentment. Aquest també és un aspecte que s’està valorant actualment per part dels tècnics municipals.

 

«Possible ho és, però cal veure què implicaria revertir només algunes coses», aclareix l’alcalde, Kenneth Martínez, a aquest diari. «S’ha de vigilar que els treballs que queden per fer no tinguin una afectació en els serveis que es reverteixin», exemplifica.

 

La reversió del nucli significarà que l’Ajuntament s’encarregarà de la gestió dels seus serveis i del manteniment, una cosa que ara fan directament els veïns. «Nosaltres volem que es produeixi al més aviat possible i hi donarem totes les facilitats», afirma Martínez. A Mas Borràs hi ha actualment 339 habitatges i un total de 485 solars.

 

A banda de finalitzar la urbanització, els seus veïns tenen diferents reclamacions que fa temps que eleven a les administracions. La millora de la carretera del Fondo de l’Escaldat és una d’elles, i forma part del pacte acordat entre el PSC i Podem al pressupost. També la situació de l’abocador incontrolat que hi ha a l’antiga planta de transferència de residus de Cosbapsa.

 

Entrada a l'antiga planta de Cosbapsa del Vendrell.
Els residus se segueixen acumulant a l'antiga planta de Cosbapsa. | BP Diari

Participació