1 de 10

La denúncia d'abusos d'una reusenca descobreix més víctimes del mateix home

Els fets van passar entre el 2002 i el 2003 al voltant d'una escola | La víctima explica que, durant aquell període, l'home s'hi va acostar almenys tres vegades

per Jordi Olària Gras, 23 de desembre de 2022 a les 18:27 |

Una publicació a les xarxes socials ha descobert almenys una desena de víctimes del mateix agressor sexual a Reus. Anna Sentís, La Vulnerable a Instagram, ha denunciat aquest dijous el que va patir ara fa deu anys al voltant del col·legi Pare Manyanet. Aleshores tenia entre 11 i 12 anys i va ser víctima d'abusos per part d'un home que va tornar-se a trobar a la zona almenys dues vegades més.

 

Des que ha compartit el seu cas s'hi han posat en contacte diverses noies i dones que també n'haurien sigut víctimes. Tot plegat va passar al voltant dels anys 2002 i 2003. Entre les dones que l'han contactat hi ha víctimes que tenien la mateixa edat que ella, i alguna que era més gran, però totes eren menors.

 

Tal com explica, quan tenia onze o dotze anys va patir un abús sexual per part d'un home. L'individu va simular tenir problemes al cotxe, i va mostrar cables penjant a la part de sota del volant. Ell va quedar-se assegut al seient del conductor i li va demanar que l'ajudés a recollir els cables.

 

La denúncia judicial del cas no va arribar enlloc

«Era una nena i no vaig pensar en res així; va fer que li toqués els genitals», explica. «De sobte me'n vaig adonar i vaig marxar corrents», i quan va arribar a casa va trobar-se amb la incredulitat com a primer escull. Mesos més tard, acompanyada d'una amiga, el va tornar a veure a la mateixa zona, entre el carrer del Pare Manyanet i el de l'alcalde Joan Bertran.

 

L'home va tornar-s'hi a dirigir demanant-los ajuda, i en aquella ocasió «vaig agafar la meva amiga i sortim corrents». Als volts de l'any 2002 va trobar-se'l una tercera vegada amb les mateixes intencions, moment en el qual, a més de fugir-ne, va ficar-se en la matrícula. Les dades li van permetre posar una denúncia a la policia, durant la qual va poder identificar l'home entre diverses fotografies.

 

Segons li van dir aleshores, l'home seria detingut aquella mateixa nit i s'activaria el protocol per anar a judici. No va saber res més del cas, ni va rebre cap notificació judicial ni cap comunicació policial. «És un tema que he arrossegat durant bastants anys, i quan en vaig fer divuit vaig anar als jutjats amb la denúncia per preguntar què havia passat», relata.

 

En aquest moment va trobar-se amb una altra experiència molt negativa, «el maltractament institucional». Com explica, la persona que la va atendre li va recriminar que hagués tardat tant a acudir als jutjats i li va dir que el cas s'havia arxivat. Una situació que no entén perquè, com subratlla, després de posar la denúncia no va rebre cap més comunicació ni per part dels jutjats ni de la policia.

 

La via judicial no va fructificar, i les conseqüències personals del que va viure han sigut una motxilla que ha hagut de carregar. Ara ha optat per fer-ho públic a les xarxes socials, perquè «si me'l vaig trobar tres cops a la mateixa zona, segur que hi ha hagut més víctimes». Efectivament, hores després de fer la publicació a Instagram ja s'havien posat en contacte amb ella mitja dotzena de noies i dones.

 

I ho han seguit fent durant aquest divendres. Anna Sentís es planteja estudiar reobrir el cas si fos possible, en funció de quantes de les víctimes estan disposades «a remoure tot això».

 

Més enllà de la seva situació com a víctima, vol que es reprengui el cas perquè «és un pedòfil que està impune, que no saps què fa ara». Precisament perquè el seu cas no va prosperar, com denuncia, «aquesta persona pot estar treballant amb infants sense cap problema».

Participació