1 de 10

Pagaven fins a 3.000 euros: la xarxa a Tarragona per regularitzar ciutadans marroquins

L'organització presentava a les oficines d'estrangeria documentació de filiació com a descendents de sahrauís espanyols falsificada per un funcionari de la ciutat d'Assa

per Laia Solanellas, 29 de desembre de 2022 a les 12:13 |

La policia espanyola ha desarticulat una organització que, suposadament, es dedicava a regularitzar de forma fraudulenta a l'Estat espanyol ciutadans marroquins. Segons el relat policial, els clients pagaven uns 3.000 euros per aconseguir la residència. Per aconseguir-ho, l'organització presentava a les oficines d'estrangeria documentació de filiació com a descendents de sahrauís espanyols falsificada per un funcionari de la ciutat d'Assa, al sud del Marroc.

 

S'han detingut en total sis persones: dues a Navarra per pertinença a organització criminal, afavorir la immigració i irregular i falsedat documental, així com quatre més -dues també a Navarra, una Almeria i una altra a Tarragona-, per falsedat documental.

 

D'acord amb el comunicat de la Policia Nacional, totes les sol·licituds de residència per arrelament familiar mostraven algunes similituds encara que fossin presentades en diferents províncies. En el moment de ser tramitades, es va detectar que els documents havien estat expedits a la ciutat d'Assa.

 

Agents de la policia espanyola es van posar en contacte amb les autoritats del Marroc, que van confirmar que els registres oficials no es corresponien amb els presentats pels ciutadans. A partir de la informació facilitada, la policia marroquina va detenir el funcionari del registre per falsedat documental.

 

Almenys una cinquantena de ciutadans 

La investigació ha permès concloure que almenys 50 ciutadans marroquins van contactar amb l'organització per obtenir la documentació fraudulenta. Haurien pagat uns 3.000 euros cadascun, fet pel qual s'estima que el grup va obtenir uns beneficis de 150.000 euros amb les operacions.

 

L'operatiu es va iniciar quan els funcionaris van observar un nombre inusualment alt de sol·licituds de residència i treball per circumstàncies excepcionals, concretament, arrelament familiar. Els sol·licitants presentaven documentació de filiació adduint que eren descendents de sahrauís amb nacionalitat espanyola.

 

En total, s'han detingut sis persones arreu de l'Estat, una de les quals a Tarragona. La policia espanyola va efectuar dos escorcolls a Navarra que van acabar amb el decomís de nombrosa documentació fraudulenta, 3.400 euros en efectiu i material informàtic rellevant per a la investigació.

Participació