La Casa Navàs de Reus vol ser centre neuràlgic de l'Any Domènech i Montaner que se celebra a escala catalana. És per això que l'equipament ha previst una programació especial d'actes per difondre la figura de l'arquitecte que la va dissenyar. Compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Reus, a través de l'Agència de Promoció, i de la Generalitat de Catalunya, com de diverses entitats de la comarca.
La directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà, ha resumit que «volíem que fos una programació coral, que teixís col·laboracions amb diversos agents del territori». Ha explicat que «amb la programació volíem reflectir el caràcter transversal de Lluís Domènech i Montaner». Un personatge que, en la seva faceta d'arquitecte, Sagalà ha definit com «el pare del modernisme català».
És per això que s'han previst 12 actes, un cada mes, «que serviran per fer difusió de qui va ser aprofitant el centenari de la seva mort». Gemma Martí, una de les comissàries de l'Any Domènech i Montaner, assegura que la commemoració «servirà per destacar la seva singularitat». Ha explicat que «va ser un dels personatges més importants i influents del nostre país, i no només en arquitectura sinó en la historiografia, l'heràldica o la política».
Fotografia i teatre enceten la programació
El calendari comença aquest 31 de gener mateix amb el repartiment de xecs de descompte per visitar Casa Navàs. Es distribueixen a través dels comerços adherits a la Unió de Botiguers i el Tomb de Reus. Per compres superiors a 20 euros es podrà obtenir un descompte de tres euros al preu de l'entrada, deixant la visita a set euros.
Des de l'equipament es veu com una manera de col·laborar amb el comerç local que, d'altra banda, és el que va donar sentit a una part molt important de Casa Navàs. Es distribuiran 30.000 xecs entre totes dues entitats amb l'objectiu d'obrir l'equipament a la ciutadana «a un preu molt reduït». El mes de febrer, l'activitat protagonista serà fotogràfica.
El 28 de febrer s'inaugurarà una exposició col·lectiva titulada Mirant la Casa Navàs i formada per algunes de les imatges preses per fotògrafs amateurs. En concret a través de les visites fotogràfiques que ofereix l'equipament. L'exposició també comptarà amb imatges de fotògrafs professionals com Laia Solanellas, Olívia Molet, Alba Mariné o Fabián Acidres.
De cara al mes de març s'estrenarà una nova visita guiada teatralitzada que portarà per títol Un somni amb caràcter. La particularitat d'aquesta proposta és que el guia encarnarà el mateix Lluís Domènech i Montaner. S'estrenarà el 18 de març de manera inicial, però si té una bona acollida, es vol mantenir durant tot l'any.
A la pell de l'arquitecte s'hi posarà Manuel Barroso, membre de la companyia que ja s'encarrega de les visites teatralitzades, Producciones Lucky Luke. Aquest dimarts ha explicat que el títol té un pes especial. «La casa ja és de somni, però a més va ser un somni fet realitat pels seus amos, que la van fer amb tots els avenços de l'època», ha comentat.
«Però també per Domènech i Montaner, perquè aquí va poder practicar el que havia anat assajant a altres cases on no tenia la llibertat que va tenir aquí», ha afegit. Un somni amb caràcter també vol reflectir la personalitat de l'arquitecte. Barroso ha apuntat, rient, que «tenim anècdotes molt sucoses».
«Va ser al Congrés a Madrid com un dels pocs representants del catalanisme; ho va tenir molt difícil i va treure el seu caràcter per fer-se escoltar», ha afegit. Per últim, «serà una visita on canviarem una mica el recorregut i coneixerem millor l'home i els temps en els quals es van fer la casa». Durant el primer semestre de l'any, el punt àlgid el marcarà el mes d'abril.
Una festa de recreació històrica, punt àlgid del primer semestre
S'hi està organitzant una celebració de recreació històrica amb el títol Reus 1.900; festa modernista. Amb la implicació de l'Agència Reus Promoció es vol comptar amb un ventall ampli d'agents participants. És per això que, aquest dimarts, no se n'han donat detalls, perquè segons ha explicat Sílvia Sagalà, encara es treballa per tancar l'organització de la festa.
El que sí que s'ha concretat és que serà el cap de setmana del 15 i el 16 d'abril i que no s'està ideant com un acte puntual. Des de Casa Navàs es vol encetar una proposta que es mantingui al calendari de Reus.
De cara al mes de maig se celebrarà la segona edició del Concurs de Pintura Ràpida. Serà el dissabte dia 20 amb la col·laboració de Cori Torroja Art Gallery com a recuperació d'un acte que ja es va organitzar l'any 2019. A diferència d'aleshores, ara la casa compta amb el capcer recuperat com a element que corona la façana principal.
Els concursants es dividiran en tres categories. La primera, a partir de setze anys, tindrà un premi de 600 euros, i la segona, entre 10 i 15 anys, una tauleta. La tercera categoria serà la infantil, per a nens de fins a 10 anys, i el premi serà material de pintura valorat en 100 euros.
El mes de juny hi haurà una exposició escolar titulada Fes la teva casa modernista. Serà del 5 al 15 i comptarà amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp. La seva directora, Francesca Segarra, ha explicat que la proposta ja s'ha fet arribar als centres educatius i ha tingut una bona acollida.
«Pretenem que els nostres infants i joves estimin el territori i el patrimoni, crear vincles que els ajudin a ser ciutadans responsables», ha detallat. L'exposició mostrarà les obres dels alumnes de les escoles participants, que poden optar per tres modalitats.
Per una banda, la del mural, en segon lloc la d'una maqueta i, per últim, un muntatge audiovisual. El resultat seran obres col·lectives que hauran de reflectir característiques del modernisme.
Casa Navàs fa una crida a testimonis vinculats a la seva història
Durant el segon semestre d'enguany la programació seguirà amb una activitat cada mes, i que aquest dimarts s'han mencionat sense entrar-hi a fons. Al juliol es mostrarà una peça de dansa creada per Indra Dance Company amb Casa Navàs com a font d'inspiració. El mes d'agost serà el de la presentació del vermut Casa Navàs, elaborat per Vermuts Miró.
Al setembre hi haurà la tercera edició del Cicle de Conferències amb la xerrada Casa Navàs, testimonis modernistes, i a l'octubre, l'exposició Lluís Domènech i Montaner, patrimoni de la humanitat. El mes de novembre es farà un taller d'heràldica i per al desembre es reserva una «sorpresa final» de la qual no se n'han donat detalls.
Per acabar de commemorar l'Any Domènech i Montaner, «recollirem testimonis històrics de la Casa Navàs», ha anunciat Sílvia Sagalà. No és estrany que visitants de l'equipament expliquin als guies que hi tenen una relació directa o indirecta, per haver-hi treballat o tenir-hi algun familiar treballant, per exemple. Ara el que es vol és recopilar aquests testimonis i és per això que, des de la casa es fa una crida a tothom que vulgui participar-hi.
«També busquem gent que rebés atenció mèdica per part del doctor Nolla a Casa Navàs», ha afegit. Igualment consideren interessant recollir els records de «gent que va estar involucrada en la construcció de la casa». A partir d'ara es farà una primera fase de feina recollint les dades personals d'aquests testimonis.
Entre els mesos d'octubre i novembre se'ls citarà per enregistrar les seves memòries relacionades amb la casa. L'objectiu final d'aquesta feina no és clar, «dependrà del material que acabem recollint, però tenim clar que la memòria històrica no es pot perdre».