Junts es pronuncia sobre el suposat cas d'assetjament del 'senyor Q' a joves de la JNC

La Comissió de Garanties de Junts va emetre el passat 30 de gener el seu informe

02 de febrer del 2023

La Comissió de Garanties de Junts per Catalunya ha dictaminat que l'anomenat 'Senyor Q' hauria assetjat diversos joves militants de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) durant els anys 2012 i 2019, segons l'informe fet per l'instructor Josep Pagés i Massó i al qual ha tingut accés el digital 'Crónica Global'. En aquest sentit, el text afirma que els suposats fets comesos per l'associat Quim Amorós podrien ser considerats «un il·lícit penal».

 

L'informe de la Comissió de Garanties de Junts acorda, en concurs i assessorament amb els serveis jurídics del partit, traslladar els fets a les autoritats públiques perquè els investiguin. Així mateix, explica que Amorós, que va ser regidor de l'Ajuntament de Tarragona i cap local de CDC i el PDECAT a la ciutat, feia servir el mateix 'modus operandi' per suposadament apropar-se als joves militants de la JNC.

 

El document manifesta que «podria haver repetit un patró de conducta amb desenes de joves de l'entorn de la JNC constitutiu d'assetjament sexual, que inclou també ciberassetjament». Segons el citat mitjà, la Comissió de Garanties de Junts ha rebut quatre denúncies directes, mentre que la JNC n'ha recollit una dotzena.

 

Entre les proves aportades per les suposades víctimes d'Amorós hi ha captures de converses a les quals la Comissió de Garanties donen «veracitat», tot i que «no estan degudament certificades». En aquest sentit, consideren que no hi ha indicis que hagin estat manipulades, alhora que aprecien un discurs «homogeni» en els testimonis.

 

D'altra banda, el digital 'Crónica Global' assenyala que el suposat assetjador hauria negat tots els fets en una trobada el passat mes de novembre. Segons el citat mitjà, Amoròs hauria posat en dubte la veracitat de les converses de WhatsApp en les quals hi havia contingut sexual.

 

El cas podria acabar amb l'expulsió del partit

En les conclusions, el document explica que, tenint en compte la “superioritat” de la persona que realitzava el suposat assetjament i la «vulnerabilitat» de les persones a les quals anava dirigit, no es tractava en cap cas «d'una aproximació lliurement acceptada i recíproca». Per tot això, l'informe considera que els fets investigats són «molt greus».

 

En aquest sentit, la Comissió de Garanties creu que podrien emmarcar-se en l'article 10 de l'Estatut del partit i que podrien comportar des d'una suspensió temporal de fins a quatre anys a l'expulsió definitiva.

 

Denúncia pública a través de les xarxes socials

Cal recordar que el cas va fer-se públic el passat mes de juliol, quan Nil Garcia va denunciar a través de les xarxes socials el seu cas, que es va produir l'any 2013 quan ell tenia 16 anys. En un fil de Twitter, assegurava que el 'senyor Q' es va guanyar la seva confiança presentant-li persones rellevants del partit en actes polítics i que posteriorment la relació va derivar en converses de contingut sexual a través d'un grup de WhatsApp.

 

En el seu escrit, Garcia també lamentava que va fer una denúncia interna al partit, que va quedar en res perquè, afirmava, «no van veure indicis de mala praxi que un tio de 50 anys conversés de sexe amb dos nois de 16-17 anys i que tingués el vídeo d'un d'ells masturbant-se». En declaracions a 'Crónica Global', Garcia s'ha mostrat «satisfet» pel contingut del document, tot i que també ha dit estar «trist» per altres casos que es detallen.