Alerten de la proliferació d'una perillosa paparra amb presència al Baix Penedès

Un estudi de finals del 2022 avisa del que pot ser «un potencial problema de salut»

06 de febrer del 2023

La Hyalomma Lusitanicum és una espècie de paparra poc freqüent a Catalunya, però de la qual se n'ha detectat una presència creixent. Un estudi recent, publicat al Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural, alerta dels perills potencials per la salut pública que això pot comportar. L'estudi ha estat fet per Carlos Pradera i Agustín Estrada-Peña.

 

Segons s'explica a l'estudi, la presència d'aquesta paparra és molt evident al nord de Barcelona, on s'ha detectat en trenta municipis. També es van trobar set adults de la mateixa espècie en un municipi del Baix Penedès, Bellvei. Els autors de l'estudi avisen que la presència creixent d'aquest tipus de paparra presenta diversos perills.

 

El més evident és que és una espècie transmissora de patògens als humans, que poden derivar en malalties com la febre hemorràgica de Crimea-Congo. La seva presència en zones pròximes a poblacions i habitatges suposa un risc sanitari, apunten. Els autors van fer una prospecció els mesos de juliol i agost, on van poder documentar la presència d'aquesta espècie.

 

A prop d'una escola a Bellvei

La majoria d'exemplars s'han trobat als voltants de Barcelona, sobretot a Badalona i a Rubí. A la província de Tarragona només es té constància que se'n van trobar a Bellvei, el passat mes de maig. Segons s'explica a l'estudi, es van detectar set exemplars d'aquesta paparra en uns camps pròxims a l'escola, fet que va afectar les activitats extraescolars. 

 

Posteriorment també se'n van trobar al pati de l'escola, motiu pel qual es va haver de fer un tractament per eliminar-les. Va ser durant els mesos de maig i juny quan se'n van detectar més. Els autors apunten que la proliferació de senglars i conills en seria la causa, ja que són dos animals que les paparres usen per alimentar-se.

 

L'estudi conclou avisant del problema de salut pública que pot suposar aquesta presència creixent de la Hyalomma. Per això aconsellen que s'iniciï «un programa de monitoratge per conèixer la seva distribució i densitat». També creuen que cal una campanya d'avís a la població a les zones afectades, alhora que es fa un control sistemàtic.