Els avisos que ha enviat Protecció Civil a Tarragona: fred, neu i onades gegants

Diverses comarques de Tarragona estan en alerta per diversos fenòmens meteorològics

06 de febrer del 2023

La setmana arrenca amb un nou anunciat canvi de temps. Fa dies que els mapes mostraven una nova entrada d'aire molt fred i ara ja s'ha confirmat. Si bé a la demarcació de Tarragona finalment quedarà més diluïda, Protecció Civil sí que ha activat diverses alertes per la previsió d'aquests dies.

 

Concretament, el servei d'emergències català  ha activat en alerta el Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) arran de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. La neu s'espera principalment a les comarques de Girona, com l'Alt Empordà, Garrotxa i la Selva, amb nevades que durant aquest dilluns podrien superar els 2 centímetres amb una cota de 500 metres.

 

L'episodi es generalitzarà dimarts, 7 de febrer. El fred i la pluja tornaran a formar el mix perfecte perquè Catalunya es tenyeixi de blanc. Comarques com la Garrotxa, Ripollès, Osona, la Selva i el Vallès Oriental podran superar els 10 centímetres de neu acumulada amb una cota als 700 metres, tot i que puntualment podria baixar fins als 400.  Al Pirineu Oriental i la serralada Transversal es podran acumular més de 40cm per sobre dels 1.500 metres.

 

Fred i neu a Tarragona

Serà a la tarda quan el litoral i el prelitoral podrien veure neu, però amb una cota més elevada, als 900 metres. Dimecres continuarà el fred i a les comarques del Montsià i Baix Ebre la neu es podria deixar veure als 900 metres.

 

La davallada de les temperatures, que ja s'ha fet notar dilluns, continuarà portant un ambient gèlid. Des de Protecció Civil es demana molta precaució en aquest sentit. També hi ha una prealerta del Pla VENTCAT pel fort vent de component est que bufarà avui en algunes comarques litorals i que pot superar els 20m/s a la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental, Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Baix Penedès, Tarragonès i Baix Camp.

 

Una altra de les alertes i que afectarà especialment les Terres de l'Ebre, és de cara a dimecres. Es tracta del Pla PROCICAT per fort onatge, que dilluns ja està activat a tota la costa catalana, però que s'intensificarà en les pròximes hores. 

 

A les Terres de l'Ebre s'esperen onades que podrien arribar a superar els 4 metres, i per això es demana a la població extremar les precaucions i sobretot no apropar-se a zones de risc com esculleres, espigons, o les zones de passejos marítims o camins de ronda que passin arran d’on trenquen les onades.