Dues escoles de Reus perdran una línia de P3 el curs vinent

Des d'Educació s'hauria justificat el tancament per la baixa natalitat respecte als alumnes del curs anterior

07 de febrer del 2023

Dues escoles de Reus perdran una línia de P3 segons la planificació escolar del departament d'Educació. Són la Vitxeta i la Sant Bernat Calvó, que el mes de setembre passarien de dues a una sola línia d'infantil de tres anys. La comunitat educativa ja hi ha reaccionat en contra, i les famílies comencen a organitzar mesures de protesta.

 

La que ja ha tingut més impacte a les xarxes socials és la de la Vitxeta, on s'estan treballant diferents accions. Per una banda, amb l'etiqueta #SOSEscolaLaVitxeta es fa córrer un vídeo recordant que, fa vuit anys, la pressió social i la demanda de places van evitar perdre una línia. L'objectiu de les famílies ara és el mateix.

 

És per això que s'anima les famílies amb infants amb opcions de prematricular-s'hi que omplin la jornada de portes obertes. Serà el pròxim 28 de febrer a tres quarts de tres del migdia. A través de grups de whatsapp s'estan organitzant altres mesures de pressió en el mateix sentit, com possibles recollides de firmes.

 

La comunitat de la Vitxeta rebutja perdre una línia de P3

Aquesta implicació l'agraeix la direcció del centre, que es mostra contrària a la decisió de la Generalitat. La directora de la Vitxeta, Maria Horra, ha confirmat a TarragonaDigital que els ho van comunicar divendres passat, com s'hauria fet, també, amb l'escola Sant Bernat Calvó. Una decisió amb la qual no està d'acord ni considera que tingui una justificació suficient.

 

Segons les dades que els hauria exposat Educació, a Reus hi ha 90 infants menys nascuts el 2020 respecte als que van néixer l'any anterior. Aquesta baixa natalitat seria l'argument principal per suprimir les dues línies de P3 que s'han plantejat suprimir ara mateix. Alguns membres de la comunitat educativa assenyalen que es tancarà una línia a cada cantó de la ciutat, al nord a la Vitxeta, i al sud a Sant Bernat Calvó.

 

Tenint en compte, afegeixen, que la Vitxeta no està integrada a cap barri, sinó situada als afores. Horra subratlla que, a la Vitxeta, «l'edifici el tenim, la infraestructura també, i no ho trobem just, perquè no és culpa nostra que posessin l'escola aquí». Segons Educació ha transmès a les direccions, la baixada de la natalitat en 90 infants implicaria tancar quatre línies i mitja.

 

La matrícula viva apuja les ràtios durant el curs

Horra explica que, durant la reunió, se'ls va comunicar que «treuen aquestes dues i baixen ràtios». Dos cursos enrere, segons recorda, van evitar perdre una línia de P3 i van aconseguir mantenir una ràtio de sortida de quinze alumnes per classe. «És un plaer treballar així, pots fer una atenció brutal», reivindica.

 

El problema, aclareix, és que a Reus hi ha molt de moviment de matrícula viva, és a dir, aquella que es produeix quan ja s'ha començat el curs. «A mesura que anem pujant cursos, tenim aules amb 27 alumnes», aclareix. La pèrdua d'una línia de P3 implica, alhora, perdre una persona i mitja de personal laboral.

 

«Jo ja entenc que, numèricament, hi ha menys nens, doncs sortim tots a 18 alumnes per classe, repartim-ho», reclama la directora de la Vitxeta. De fet, també recorda que hi ha escoles concertades amb tres línies d'educació infantil. És una situació que es posa en relleu cada vegada que s'anuncia l'eliminació d'alguna línia escolar.

 

Educació ho veu com una mesura contra la segregació escolar

Les protestes del sector públic subratllen que només se'n treuen a les escoles públiques, i aquestes supressions no afecten la concertada. «Totes les escoles públiques són bones, i totes tenen molt bons projectes educatius», reivindica. Des del departament d'Educació s'ha fet èmfasi, els darrers cursos, en la voluntat de combatre la segregació escolar.

 

Fa referència al fet que hi ha centres on el perfil de l'alumnat és molt homogeni. És a dir, que hi ha escoles on es concentren alumnes amb un mateix origen familiar o situació econòmica i social. És per això, per exemple, que s'han implantat mesures com l'adscripció única a secundària.

 

D'aquesta manera s'atribueix un institut a un grup d'escoles amb perfils diferents, per evitar que la segregació es perpetuï. A la Vitxeta, reflexiona Horra, hi ha un índex d'immigració «relativament baix», però «encara n'hi haurà menys» si es tanca una línia. El motiu és que, de les vint places que s'obriran al setembre, setze corresponen, a priori a germans d'alumnes que ja són a l'escola.

 

La primera línia de P3 a la Vitxeta ja estaria plena

Això implicaria que, a la pràctica, quan s'obri la matrícula es faci amb molt poques places disponibles. De les vint que es planteja oferir des d'Educació, setze serien per aquests germans, i dues més es reservarien per a alumnes amb necessitats educatives especials. En quedarien, per tant, només dues a disposició de noves famílies.

 

Des de l'Associació de Mares I Pares d'Alumnes, recorden la situació que es va viure el 2015. El secretari de l'AMIPA, Jacob Pellisa, recorda que «fa vuit anys ja ho van intentar i es va aconseguir arribar a un acord». En aquell moment, el compromís d'Educació va ser que conservaria la línia si el nombre d'inscripcions permetien omplir-la.

 

Ara, les famílies de l'escola volen aconseguir el mateix acord, tenint en compte que una línia ja l'omplirien, pràcticament, germans d'alumnes de l'escola. Pellisa apunta que «a les portes obertes hi ha més de vint famílies apuntades que segurament posarien com a primera opció la Vitxeta». Si això fos així, «ja ompliríem una altra vegada les dues línies», subratlla.

 

Des de l'AMIPA també es reivindica que, l'any passat, es va reduir la ràtio a quatre escoles de Reus en lloc de tancar-les. És el mateix que ara planteja Educació, en lloc de tancar les quatre línies i mitja equivalents als 90 infants menys que hi haurà. A la Vitxeta, en canvi, se'ls vol apujar la ràtio a vint alumnes per classe.

 

Sigui com sigui, la comunitat educativa aposta per la pressió social i l'organització per lluitar contra el tancament de la línia. Pellisa apunta que, per part de les famílies, «en menys de 24 hores s'ha mobilitzat molta gent». Pel que fa a l'Ajuntament de Reus, preguntat pel tancament de les dues línies, recorda que és una decisió del departament d'Educació.

 

Una decisió que qualifiquen de «tècnicament ajustada a la Planificació escolar i la Política educativa de lluita contra la segregació escolar». També busca, segons subratllen, «assegurar el manteniment de tot el mapa d'escoles públiques de la ciutat».