1 de 10

Una colònia de 500 treballadors: Montblanc impulsa una vella idea adaptada al s. XXI

Actualment, la Conca de Barberà només té capacitat per acollir entre el 20 i el 25% dels treballadors que faran falta durant la pròxima dècada

per Albert Oliva, 9 de febrer de 2023 a les 06:00 |

Montblanc no té prou oferta d'habitatge per a les persones que decideixen emancipar-se o viure a la capital de la Conca de Barberà. Tampoc per acollir la demanda dels futurs treballadors del futur centre logístic que l'empresa BonPreu preveu posar en funcionament a la vila ducal.

 

De fet, aquest no és un problema puntual del municipi, sinó que la casuística és comuna a bona part dels pobles de la comarca. Davant d'aquesta situació, i en previsió d'una allau de demanda d'habitatge de lloguer i de compra a curt i mitjà termini, l'Ajuntament montblanquí ha posat sobre la taula una formula que no és nova ni exclusiva, sinó que es remunta al passat industrial del país.

 

500 habitatges al costat del Sòl de l'Horta

Es tracta de crear una colònia d'habitatges destinada als treballadors de l'empresa que s'instal·larà a Montblanc. En aquest sentit, l'alcalde Josep Andreu, en declaracions a Catalunya Ràdio, fa uns dies va assegurar ''que la Conca de Barberà només té capacitat per aportar i acollir entre el 20 i el 25% dels treballadors que faran falta durant la pròxima dècada al centre logístic''. Per això, des del consistori han començat a projectar un nou barri amb prop de 500 habitatges, al costat de Sòl de l'Horta.

 

El projecte no és nou ni exclusiu d'aquest context, sinó que és un sistema que es va implementar en bona part de la Catalunya industrial del segle XIX i XX. Ara, però, i a causa de la situació tan específica que viu la comarca, s'ha recuperat aquesta manera de fer i s'ha actualitzat al segle actual.

Imatge aria del centre logis de Montblanc
Imatge de les parcel·les afectades pel nou centre logístic   | Cedida

Andreu assegura que ''les empreses que vulguin podran adquirir els terrenys i decidir qui ocuparà els pisos''.

Participació