1 de 10

La URV implanta una simulació virtual com a eina didàctica per als graus d'infermeria

La proposta, que s'ha presentat davant d'un centenar de professionals i estudiants, s'aplicarà a partir del curs vinent

per TarragonaDigital, 10 de febrer de 2023 a les 13:20 |

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat una simulació virtual d'un cas d'urgència pediàtrica com a eina didàctica per als estudis d'infermeria. La iniciativa es basa en la ludificació, un recurs creatiu que utilitza la mecànica del joc per promoure l'aprenentatge. A través d'una càmera subjectiva, els estudiants han de respondre les preguntes que planteja la simulació d'un cas real, que inclou actors i escenificació per fer-la versemblant.

 

La proposta, que arribarà a les aules universitàries d'arreu del món a partir del curs vinent, s'ha presentat aquest divendres davant d'un centenar de professionals i estudiants. La doctora Mireia Usart, membre del grup de recerca ARGET, ha destacat que l'eina promou la reflexió dels alumnes.

 

Aquesta és la segona proposta de simulació virtual desenvolupada per la universitat tarragonina, que complementarà les simulacions presencials dels estudis d'infermeria. La primera ludificació ja està disponible a la web del projecte i simula una atenció domiciliària.

 

Durant la simulació no hi ha penalitzacions per als estudiants

Una de les particularitats de la iniciativa és que al llarg de la simulació no hi ha penalitzacions per als estudiants, de manera que poden provar diferents respostes per veure la reacció del pacient. Segons la doctora Leticia Bazo, aquest fet «és una eina molt potent», alhora que enriqueix l'activitat a través del debat, la reflexió i la pràctica.

 

L'eina ha estat desenvolupada per la Universitat Rovira i Virgili, a través dels grups de recerca en Infermeria Avançada (Caring) i del grup de recerca en educació i tecnologia ARGET (Applied Research Group in Education and Tecnology). En el projecte també han col·laborat universitats d'Eslovènia, Bèlgica, Finlàndia i el Canadà.

Participació