El Tribunal de Contractació Pública s'interessa per l'antiga Hispània de Reus

Segons ha anunciat la CUP, ha admès a tràmit la seva impugnació perquè «considera que hi ha causa suficient de nul·litat»

10 de febrer del 2023
Actualitzat el 23 de maig a les 12:49h

El Tribunal de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya també revisarà el projecte de la Hispània de Reus. Segons ha fet públic la regidora de la CUPMònica Pàmies aquest divendres, l'organisme ha acceptat a tràmit la impugnació presentada pels anticapitalistes. Com va passar també amb l'Agència de Residus de Catalunya —que acabarà supervisant l'obra—, l'Ajuntament hauria fet cas omís de la petició d'informació del Tribunal, ha afegit.

Una acusació que, des del govern municipal, es nega rotundament. Fons del consistori asseguren que la informació s'ha enviat i s'ha enviat dins del termini establert. Els anticapitalistes, en canvi, mantenen que serà els pròxims dies quan l'Ajuntament rebrà una ordre —ja no una petició— perquè faciliti la informació.

Ha assegurat que «el Tribunal Català de Contractació del Sector Públic considera que hi ha causa suficient de nul·litat del plec de clàusules de l'obra del pàrquing de la Hispània». L'organisme autonòmic hauria demanat accés a l'expedient d'aquest projecte, però segons ha subratllat Pàmies, l'Ajuntament no ha respost la petició. La regidora cupaire insisteix que «cal detenir el procés fins que l'Agència de Residus de Catalunya dictamini la gravetat de la contaminació i quin procediment s'ha de dur a terme».

 

La CUP insisteix que hi ha irregularitats en la licitació de la Hispània

«El fons de l'assumpte és que hi ha irregularitats en els plecs i en la documentació de tot l'expedient», sentencia. De fet, recorda que el mateix govern municipal s'ha autoesmenat fins a quatre vegades la seva pròpia licitació pública. Una mostra, segons critica Pàmies, que «no està ben feta».

Afegeix, encara, que hi ha irregularitats que «suposarien la invalidació i la nul·litat del plec». Per començar, segons ha relatat, per l'existència de l'alta contaminació detectada sota terra. «Hi ha productes contaminants que sobrepassen sis cops, disset cops i fins a 42 cops» els límits marcats per la normativa.

La impugnació de la CUP també es fixa en «l'absència de pressupost per la descontaminació». Des del govern s'ha defensat que no s'ha passat per alt aquest procés de descontaminació, sinó que és responsabilitat de l'empresa que executi l'obra. Els cupaires apunten que l'expedient municipal «confon el concepte de residu amb el de sol contaminat».

És a dir, que a la licitació pública figura la gestió dels residus propis d'una construcció, com pot ser la runa. En canvi, segons explica Pàmies, en aquest cas s'hauria d'abordar la descontaminació del sol afectat, que és un procés molt més complex i més car. A més, ha afegit, «l'empresa adjudicatària no és responsable segons la llei, només ho seria si no tinguéssim coneixement previ de la contaminació».

La llei estableix que s'ha de fer un estudi sobre el risc que implica fer l'obra abans que s'adjudiqui que, en el cas de la Hispània, no s'ha fet. La regidora de la CUP recorda, també, que si la descontaminació acaba suposant un sobrecost del 50% al pressupost del projecte, no es pot executar l'obra. Una vegada més, exigeix que l'Ajuntament de Reus compleixi la llei i reclami a l'empresa que la va provocar la contaminació que se'n faci responsable.

 

Reclamen aturar el projecte

En cas que això no fos possible, hauria de ser el titular del terreny qui se n'encarregués, en aquest cas, l'Ajuntament. El consistori reusenc, en canvi «aboca la responsabilitat en qui executi l'obra». Pel que fa a la responsabilitat política del projecte de la Hispània, Mònica Pàmies ha repartit contra els tres membres del govern de Reus.

Per una banda, Teresa Pallarès (Junts per Reus), regidora d'Habitatge. «És la cap visible d'aquest projecte i n'ha volgut ser abanderada», ha etzibat. També ha atacat dos càrrecs d'ERC, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, i el conseller delegat de Reus Mobilitat i Serveis, Carles Prats.

La primera, com a responsable de la planificació urbanística a la ciutat. El segon, perquè l'empresa que presideix és la que gestiona els pàrquings municipals. Per últim, no s'ha oblidat de Daniel Rubio (Ara Reus), regidor de Medi Ambient.

Ha etzibat que, malgrat el seu càrrec, «en cap comissió ha fet cap mena de declaració sobre aquest projecte». Són els tres partits que formen el govern de Reus, que com ha recriminat la regidora de la CUP, els ha posat diversos impediments per aconseguir la informació municipal. No només això, sinó que els terminis per presentar al·legacions al projecte han coincidit, «estratègicament» amb les vacances d'estiu i de Nadal.

Per tot plegat, la CUP insisteix a aturar la licitació i replantejar el projecte. El seu parer és que l'aparcament no s'hauria de fer perquè implica remoure el subsol contaminat de l'antiga Hispània. Per contra, com han mantingut des del primer moment, els habitatges privats i de protecció oficial sí que poden construir-se sense cap perill.