El malson de 18 famílies de Constantí: estafades i amb un ordre de desnonament

La immobiliària que feia d'intermediària entre llogaters i l'empresa propietària va deixar de pagar i els contractes van quedar rescindits

13 de febrer del 2023

Divuit famílies d'un bloc de pisos del carrer Flix de Constantí viuen una situació insòlita, ja que han passat de llogaters a okupes després de ser estafats. En aquest sentit, un jutjat ha fixat el 13 de març com a data de desnonament, ja que l'any passat va decretar la rescissió del contracte que l'empresa propietària dels pisos, Divarian, tenia amb la immobiliària Armanyà Associats per impagaments.

 

Jordi Prat, advocat dels afectats, ha explicat a Catalunya Ràdio que «jurídicament són ocupants, però estafats. Ells han estat pagant el seu lloguer fins al maig de l'any passat a Armanyà Associats, bé, ho han fet a Hisenda perquè tenien deutes tributaris, i de cop han vist que a qui havien pagat els pisos no era el propietari sinó un arrendador».

 

Segons ha assenyalat el citat mitjà, des de l'any 2018, la immobiliària no enviava al fons propietari dels immobles els diners que pagaven els llogaters. Per això, el jutjat va condemnar Armanyà Associats a pagar 198.000 euros a Divarian, alhora que va decretar la rescissió de tots els contractes de lloguer. Amb aquesta resolució, el fons propietari de l'immoble vol fer fora els llogaters.

 

Una solució a contrarellotge

En aquest sentit, l'advocat Jordi Prat i l'alcalde de Constantí, Óscar Sánchez, estan intentant trobar una solució a la situació que eviti que les 18 famílies acabin al carrer. «Volem reunir-nos amb els propietaris, però és molt difícil. Teníem notícies que Divarian gestionava actius immobiliaris del BBVA i estem intentant parlar amb els directius del banc, perquè amb el fons d'inversions és pràcticament impossible», han explicat.

 

En aquest sentit, el BBVA ha assegurat que va vendre la seva participació a Divarian a Cerberus l'any 2021 i que ja no tenen cap relació amb l'empresa. Segons l'advocat, les famílies que encara viuen a l'edifici —ja que algunes van decidir marxar i començar una nova vida en un altre lloc— estan disposades a continuar pagant, sigui un lloguer o una operació de compra, tot i que demanen preus raonables i no els que ha fixat l'actual propietari.