1 de 10
infraestructures

El Port de Tarragona presentarà al·legacions a l'impost sobre grans vaixells del Govern

El conseller de Territori insisteix que cal combatre "l'emergència climàtica" sense perdre "competitivitat"

El Port de Tarragona creu que la llei té marge de millora. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tarragona | 16 de febrer de 2023 a les 20:34 |
El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT), Saül Garreta, ha anunciat que presentaran al·legacions a l'avantprojecte de llei del Govern que proposa un impost sobre els grans vaixells com creuers i bucs de càrrega. Garreta ha apuntat que la llei té "marge de millora".


Ho ha anunciat després d'una reunió de treball amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Juli Fernández, i el president de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB), Lluís Salvadó. Fernández ha valorat tenir "un instrument" per "lluitar contra la situació d'emergència climàtica" que ajudi a "accelerar la descarbonització", sense perdre "competitivitat". Salvadó s'ha mostrat "optimista" i ha apuntat que totes les parts es troben en la "mateixa posició".


 

Disconformitats amb la llei

El termini per fer al·legacions a la taxa s'acaba divendres 17 de febrer. Dimarts passat, Salvadó va advertir que l'APB presentaria disconformitats a la llei que s'està tramitant, i aquest dijous, Garreta ha seguit el mateix camí. Tot i això, els dos ens portuaris faran les esmenes per separat. El president de l'APT ho ha justificat per les "particularitats diferents" de cadascun d'ells. Garreta també ha manifestat que "no estan en contra" de la llei, però que podrien "perdre competència".


El conseller ha recordat que es tracta d'un avantprojecte de llei "susceptible de ser modificat". Fernández ha posat sobre la taula dues premisses: "l'emergència climàtica" i la "competitivitat". "Qualsevol qüestió que no sigui compatible amb elles, l'haurem de treballar", ha assegurat. "Veurem en el tràmit a on anem a parar", ha sentenciat Fernández.

 

La descarbonització i "potenciar" el ferrocarril


La reunió celebrada al port de Tarragona ha servit per crear dos grups de treball, un sobre descarbonització i un altre per "potenciar" el ferrocarril. Hi tindran representació els dos ports i el Departament de Territori i Sostenibilitat. El conseller ha tret pit d'aquesta primera trobada que ha de servir "per avançar en la prosperitat i el benestar" i per apostar per unes "infraestructures estratègiques que estiguin connectades amb el país".En la mateixa línia, el responsable de l'APB ha subratllat que els dos ports "són pràcticament els mateixos" i el de Tarragona ha insistit que "anem units" en les "línies de consens del territori". Les tres institucions han clamat per millorar les connexions ferroviàries amb l'Aragó i França i desplegar les terminals intermodals amb "una solució definitiva per al pas de mercaderies al Camp de Tarragona", ha demanat Garreta.
Participació