Fa 100 anys: El dia que Albert Einstein va passar per l'Espluga i el Monestir de Poblet

Diverses institucions i entitats han organitzat actes commemoratius amb motiu del centenari de la visita del científic universal

Imatge de la roda de premsa de presentació dels actes
Imatge de la roda de premsa de presentació dels actes | Albert Oliva
17 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:51h
El dissabte dia 25 de febrer de 2023 farà 100 anys que Albert Einstein va visitar l'Espluga de Francolí i el Monestir de Poblet. Va ser una excursió motivada per la Mancomunitat de Catalunya, que tenia com a objectiu promocionar la ciència i l'obra del govern al científic universal.

En aquesta efemèride, l'Ajuntament de l'Espluga i diferents entitats han organitzat actes commemoratius per rememorar la visita singular, de la qual se'n conserven algunes fotografies. Un dels retrats es va fer al carrer de la Font i una altra a l'interior del Monestir de Poblet.

Els actes commemoratius

Del divendres dia 17 al diumenge dia 26 de febrer es duran a terme els actes commemoratius. Hi ha prevista una activitat acadèmica interna a l'Institut Joan Amigó. El divendres dia 23 tindrà lloc una conferència a càrrec d'Antoni Carreras i el dissabte dia 25 es duran a terme la resta d'actes.

Per una banda, el Museu de la Vida Rural acollirà la presentació d'un llibre. Al carrer de la Font es durà a terme l'acte públic commemoratiu i es presentarà el nou plafó divulgatiu de la visita.

El mateix dia a la tarda, el Museu de la Vida Rural acollirà una taula rodona i, l'endemà diumenge dia 26, el Biela Club 600 Clàssic & Històric organitza una sortida des de Reus i fins al Monestir de Poblet.
 

Catalunya, escenari del viatge

La visita d'Einstein a Catalunya va ser un esdeveniment molt destacat en el context de l'època. Einstein va tenir la oportunitat de conèixer es principals figures de la ciència i la cultura catalanes del moment.

Abans de la visita a Poblet, el científic va parar a dinar a l'Espluga, en una fonda. Després de l'àpat, un fotògraf va immortalitzar l'escena amb uns nens del municipi.