Pere Aragonès inaugura un parc eòlic entre protestes veïnals

Els manifestants han criticat que el president de la Generalitat inauguri un parc eòlic les obres i els tràmits del qual han estat denunciats

Mig centenar de manifestants han protestat contra la inauguració del parc eòlic.
Mig centenar de manifestants han protestat contra la inauguració del parc eòlic. | ACN
17 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:55h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha engegat de manera simbòlica dos nous aerogeneradors al Perelló, a la comarca del Baix Ebre. Es tracta de la segona fase de la central La Collada, amb els dos molins més potents de Catalunya (7,5 MW). Fan 200 metres d'altura, 50 més que el gran molí del Perelló, que va inaugurar l'expresident José Montilla, el 2008 a la mateixa zona.

Aragonès ha destacat que s'hagi desencallat la paràlisi que patia la implantació eòlica amb l'ampliació i posada en marxa de 4 parcs les últimes setmanes (35 aerogeneradors). Durant l'acte, desenes de manifestants d'entitats d'afectats per aquests projectes han acompanyat el president amb pancartes, xiulets i crits.
 

"No existeix al Perelló una perfecta convivència entre els molins i la ciutadania"

Mig centenar de veïns i membres de diverses associacions contràries a la nova implantació eòlica al Perelló, Rasquera i Tivissa, han entregat una carta al president on, a més d'ironitzar sobre les poc habituals visites "del molt honorable" al territori, han advertit el cap del govern català que "no existeix al Perelló una perfecta convivència entre els molins i la ciutadania".

Aragonès ha estat rebut amb pancartes, xiulets i crits de "així no!" a les portes de l'Ajuntament del Perelló, on a primera hora del matí ha fet una visita oficial i ha signat el llibre d'honor. Després s'ha dirigit al parc eòlic de la Collada on ha posat en marxa simbòlicament els dos nous molins, de 200 metres d'altura i 7,5 MW de potència.

Amb ells es completa el projecte inaugurat el 2008 amb l'aerogenerador 'Montilla', el primer molí de grans dimensions que va funcionar a Catalunya i que va inaugurar també el president de la Generalitat, José Montilla, de qui ha agafat el nom popularment.
 

Oferta de diàleg als afectats

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha convidat els afectats i ecologistes que han protestat a les portes del consistori, al parc eòlic i al centre de recepció de la promotora eòlica, a reunir-se i avaluar plegat els futurs projectes que amenacen la zona del Burgar i de les muntanyes de Tivissa, on molts veïns veuen amenaçats els seus negocis i projectes de vida.

El president de l'associació Mas de la Massa, David Rosselló, ha denunciat que "els estan espantant posant molins de 200 metres a menys de 150 metres de casa seva. Així, portar una vida relativament normal és bastant difícil". L'entitat espera un estudi de la UB que demostrarà l'impacte negatiu en la creació de riquesa que tenen les instal·lacions eòliques al territori.

També s'ha recordat que les compensacions públiques i privades que fan les promotores són ridícules. Rosselló ha recordat que per un parc eòlic de 12 molins a la Terra Alta, un ajuntament ingressa 200.000 euros, quan per la mateixa instal·lació a Alemanya ingressaria 4,5 milions d'euros.
 

Contenciós administratiu

Els manifestants també han criticat que Aragonès inauguri un parc eòlic del qual les obres i els tràmits han estat reiteradament denunciats i recorreguts per les entitats ecologistes. Actualment, té un recurs contenciós administratiu presentat per un particular, admès a tràmit, als jutjats de Tarragona.

L'Ajuntament del Perelló va aturar les obres per estudiar si la llicència estava caducada, però finalment va autoritzar que es reprenguessin a l'abril de l'any passat. Tot i el recurs de reposició del GEPEC-EdC i el contenciós, les obres s'han finalitzat i els molins ja produeixen energia.

L'afectat que ha presentat un recurs administratiu és Vicenç Guixà, que té una caseta a 120 metres d'un dels dos nous aerogeneradors. "No és agradable, sobretot és el soroll, que se't posa a dins, que et va donant voltes tot. Sembla que visquis en un polígon industrial, sempre hi ha aire i aquest soroll de turbina, 'bum-bum-bum', és molt molest", ha dit.
 

Font d'ingressos i forma de vida per al Perelló

Per la seva banda, l'alcaldessa de Perelló, Maria Cinta Llaó, ha celebrat que continuï la implantació eòlica al poble, on ja tenen una setantena de molins de vent des de fa dues dècades i ha defensat que les energies renovables "s'han de veure com una font d'ingressos i com la forma de viure de la gent del Perelló".

L'alcaldessa ha assegurat que de manera directa i indirecta "moltes famílies del poble" viuen de l'energia eòlica. "Ben planificat tot, pot i ha de conviure, molins, natura, agricultura i turisme. Es pot fer i és possible", ha reivindicat.