L'Any Amorós proposa una trentena d'actes per homenatjar el poeta reusenc

La comissària de la programació és la catedràtica i escriptora Maria Lluïsa Amorós, filla del poeta

Durant el 2023 s'homenatjarà el poeta i fill il·lustre reusenc
Durant el 2023 s'homenatjarà el poeta i fill il·lustre reusenc | Ajuntament de Reus
Jordi Olària Gras / ACN
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:37h
L'any 2023 serà, a Reus, l'Any Amorós, en commemoració del centenari del naixement del poeta. Traspassat el mes de juliol de l'any passat, l'Ajuntament encara va poder-lo informar en vida que se li preparava aquest homenatge. La comissària d'aquest programa serà, precisament, Maria Lluïsa Amorós, catedràtica de Filologia Catalana i Literatura i llicenciada també en Filologia Hispànica i filla del reusenc il·lustre.

Maria Lluïsa Amorós també ha exercit de professora de secundària i és autora de diverses novel·les. L'any d'homenatge al seu pare es coordina des del servei de Biblioteques Municipal i s'organitza entre l'Ajuntament i diverses entitats, com el Centre de Lectura, els consorcis dels teatres Bartrina i Fortuny o el Centre de Recursos Pedagògics. Durant la presentació del calendari d'actes s'ha subratllat el pes d'Amorós com a testimoni de la història recent de Reus.

L'alcalde, Carles Pellicer, ha remarcat el seu "paper de baula entre generacions separades per una Guerra Civil". Considera que "el seu nom està indissolublement lligat a la memòria del Reus contemporani i a la crònica de la construcció de la Catalunya democràtica". El regidor de Cultura, Daniel Recasens, ha posat en relleu la taula ciutadana que s'ha creat per a la commemoració del naixement d'Amorós.
 

Una trentena d'actes per homenatjar Xavier Amorós

De fet, ha deixat clar que el calendari resta obert a afegir propostes que arribin durant aquest 20223. D'entrada, l'arrancada es farà a la Biblioteca Xavier Amorós aquest dimecres, 1 de març a les set de la tarda amb l'acte institucional a càrrec de Maria Lluïsa Amorós i d'Elena de la Cruz Vergari. És directora de l'editorial Obrador Edendum, que va publicar l'obra del poeta reusenc.

El dia 1 d'abril al Teatre Bartrina tindrà lloc l'espectacle I jo et diria Amorós, dirigit per Rosa Mateu. La mateixa Biblioteca Central acollirà, el 21 de març, l'acte central del Dia Mundial de la Poesia. Portarà per títol Març marçot, versos per tot i serà el punt neuràlgic d'una jornada que també portarà versos a la Cambra de Comerç, al Centre de Lectura, a la plaça de la Llibertat, a l'Hospital Sant Joan, als instituts, a les botigues, als mercats i a les biblioteques.

En total s'han programat una trentena d'actes entre xerrades, accions poètiques, obres teatrals i exposicions. Pellicer ha definit l'Any Amorós com "una tasca necessària" i ha lamentat que el fill il·lustre de la ciutat traspassés l'any passat. "Tant de bo ell hagués pogut estar aquí", ha conclòs.

Maria Lluïsa Amorós ha agraït al govern local el gest, i ha assegurat que "ell es va assabentar d'aquest projecte i el vau fer molt feliç". Segons es va fer públic quan va morir, Pellicer i Recasens van visitar-lo personalment per informar-lo que el 2023 a Reus portaria el seu nom. Precisament el regidor de Cultura ha resumit el programa assegurant que "la veu de Xavier Amorós ressonarà en molts espais".

A la programació també s'hi impliquen els serveis territorials de Cultura de Tarragona. Segons ha explicat Recasens, "volen convertir aquesta commemoració en un "any de demarcació, que traspassi el que és estrictament la ciutat".