Les famílies de l'escola d'Almoster reclamen que s'executi l'ampliació del centre

Els darrers mesos s'ha engegat l'expropiació d'una parcel·la adjacent i no volen que s'allargui més el projecte

L'escola fa quinze anys que va incorporar dos barracons, i les famílies reclamen ampliar l'escola i incorporar altres espais que falten
L'escola fa quinze anys que va incorporar dos barracons, i les famílies reclamen ampliar l'escola i incorporar altres espais que falten | Google Maps
03 de març del 2023
Les famílies de l'escola Ramon Sugrañes d'Almoster reclamen que s'accelerin els tràmits i s'executi veritablement l'ampliació el centre educatiu. Fa quinze anys que es van instal·lar dos barracons per cobrir la manca d'espai, i des d'aleshores que no hi ha hagut canvis. L'Ajuntament ha iniciat els tràmits per expropiar una finca adjacent i ha encarregat l'avantprojecte de l'ampliació, i la comunitat educativa pressiona perquè no s'allarguin els terminis.

La directora de l'AMPA, Marta Sas, posa sobre la taula que la parcel·la on ara es troba l'escola no té espai per assumir-ne una ampliació. El centre ja fa servir una pista poliesportiva municipal com a part del pati durant l'horari lectiu. En un dels barracons hi ha les aules de cinquè i sisè de primària, i a l'altre, el menjador.

Tot i això, des de la comunitat educativa es reclama no només regularitzar aquests espais, sinó incorporar-ne d'altres. "Quan plou no es pot fer educació física perquè no hi ha cap espai ni aula prou gran a l'edifici, i encara menys que estigui lliure", exposa. El mateix passa amb la biblioteca, que no té un espai adequat, sinó que s'ha improvisat a l'entrada de l'escola.
 

La comunitat educativa reclama que s'executi l'ampliació

Des de l'AMPA recorden, també, que les instal·lacions actuals s'han de modernitzar i adequar a les necessitats actuals. Els barracons en concret, critiquen, tenen mal aïllament tèrmic i poca llum, i la gestió del menjador no es pot fer de manera adequada per falta d'espai. A més, subratllen que quan fa mal temps hi entra aigua, i que a l'edifici de l'escola, les aules queden petites.

També reclamen disposar de classes auxiliars per a quan calgui fer desdoblaments o especialitats com música, informàtica o arts. Afegeixen que no hi ha sala de professors ni despatxos on fer reunions amb les famílies. Per tot plegat insisteixen que, després de quinze anys, les administracions s'impliquin de debò en l'ampliació del centre.

Són conscients, apunten, que un dels problemes principals per al retard que pateix el projecte és la disponibilitat dels terrenys necessaris. També els consta, asseguren, que el departament d'Educació ha encarregat l'estudi de necessitats que cal per plantejar l'ampliació. "Tanmateix, tant l'AMPA com l'equip docent considerem que 15 anys han estat més que suficients per trobar solucions", etziben en un comunicat de premsa.

Etziben, finalment, que "aquesta situació és inacceptable". Consideren que tot plegat "posa en evidència la manca de compromís de l'Ajuntament amb la millora de les condicions educatives de la nostra localitat". Per la seva part, l'alcalde d'Almoster, Àngel Xifré, explica a TarragonaDigital que l'Ajuntament fa mesos que ha iniciat el tràmit d'expropiació de la finca.
 

S'expropiarà un terreny adjacent per ampliar l'escola

Es tracta d'una parcel·la d'uns 3.000 metres quadrats, segons detalla, adjacent a l'escola. Actualment, està ocupada per vegetació, i la intenció és que serveixi per ampliar el centre educatiu. La construcció d'un nou edifici, o de l'ampliació de l'actual, requerirà la implicació de la Generalitat.

Per avançar el procés, subratlla Xifré, "hem contractat un equip d'arquitectes que ens està dibuixant com ha de ser aquesta escola, com han de ser els espais". Quan s'hagi expropiat la finca, aquest avantprojecte s'enviarà a la Generalitat per establir les converses sobre el finançament de les obres. També serà el Govern qui s'encarregui, a priori, de licitar la redacció del projecte executiu i les obres.

Tenint en compte el punt en el qual es troba el projecte és difícil establir un calendari, apunta l'alcalde. Tot i això, confien que abans de mig any a tot estirar, el terreny passi a ser de titularitat municipal.

"És un terreny que ja fa quatre o cinc anys que hi anem al darrere", lamenta Xifré. Explica que "vam intentar negociar amb la família i no ens en vam sortir, i abans de Nadal vam engegar el procés d'expropiació".