La urbanització de l'antiga Coromina de Reus es vol aprovar aquest mandat

S'hi aixecaran promocions privades d'habitatge | L'anunci s'ha fet durant la presentació de la rehabilitació de Mas Totosaus

La zona, a l'avinguda dels Països Catalans, va des del Centre Cívic Ponent fins al CAP Sant Pere
La zona, a l'avinguda dels Països Catalans, va des del Centre Cívic Ponent fins al CAP Sant Pere | Jordi Olària Gras
03 de març del 2023
Actualitzat a les 14:10h
A la zona de l'antiga Coromina Industrial de Reus s'hi aixecaran blocs de pisos en un futur no gaire llunyà. Segons ha anunciat el govern de la ciutat aquest divendres, abans que acabi el mandat s'aprovarà inicialment el projecte d'urbanització de la zona. Es tracta d'un espai privat, però segons s'ha deixat entreveure, l'Ajuntament hi ha dit la seva a l'hora de planificar-ne el desenvolupament.

No se n'han volgut donar més detalls que l'anunci en si, però la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha apuntat que "hi hem intervingut perquè sigui d'una manera determinada". La part majoritària de la zona l'ocuparan blocs de pisos, però també hi haurà "l'obertura de zones verdes i la configuració de vials en plataforma única", ha detallat.

Es tracta de la zona que antigament havien omplert diverses naus industrials entre l'avinguda dels Països Catalans i el Camí de Riudoms. Urbanísticament, ha de connectar el Centre Cívic Ponent, el CAP Sant Pere i el Mas Totosaus. Precisament l'anunci del govern s'ha fet durant la visita a la reforma d'aquest darrer equipament.
 

Façana sud del Mas Totosaus, amb el camí de Riudoms al darrere Foto: Jordi Olària Gras

 

El Mas Totosaus s'integrarà a la Ruta Modernista

L'interior del Mas Totosaus ha quedat rehabilitat completament. S'ha recuperat el terra de mosaic Nolla, motiu pel qual el projecte ha acabat incrementant el pressupost prop d'un 60%. En total s'hi han destinat 235.000 euros, i es compta posar l'equipament en marxa amb una nova inversió de 33.000 euros.

L'espai es divideix en dues sales petites, un lavabo, la sala principal i una altra d'allargada. L'entrada principal de l'edifici és a la façana sud, amb una escala senyorial que hi dona accés. Quan entri en funcionament, però, podria canviar d'orientació i fer-se servir la porta de la paret nord.

És on es construirà la rampa, amb un 4% de pendent, que permetrà el pas a les persones amb mobilitat reduïda. També queda al costat d'una segona escala, a la paret est, que permet accedir a l'edifici. La reforma també ha recuperat el soterrani de l'edifici, on s'han col·locat les instal·lacions i serveis.

Amb la rehabilitació, segons ha subratllat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, "posem en relleu el patrimoni arquitectònic". Aquest mas, de fet, el va aixecar la família de l'actual batlle. Quan s'acabin les obres de l'espai s'integrarà a la Ruta Modernista de la ciutat, segons s'ha anunciat aquest divendres.

L'edifici el va projectar l'arquitecte Pere Caselles el 1906, inicialment pensat amb dues plantes, però només se'n va aixecar una. Acabat l'interior, s'engegarà la segona fase del projecte, dedicada a arranjar el voltant del mas.

El tècnic de l'àrea d'Arquitectura dels Serveis Territorials, Josep Anglès, ha detallat que "es conserva gairebé tota la vegetació i es fa una intervenció al nivell de la superfície, al paviment". La mateixa actuació servirà per millorar el mobiliari urbà i la il·luminació de la via pública.
 

Un nou espai per a l'assessorament a les famílies

La tercera fase serà la posada en marxa de l'equipament com un actiu més de la regidoria de Salut i Ciutadania. Actualment, la lidera el regidor Òscar Subirats, que explica que "ens hem d'imaginar un Mas Pintat que ara és Mas Totosaus".

Això vol dir, segons ha aclarit, que "ens dona la possibilitat de multiplicar les nostres activitats, continuar-les fent a Mas Pintat, però també poder-les traslladar aquí". El que ara s'ofereix a Mas Pintat són serveis i activitats d'atenció "als pares i mares durant els primers anys de criança".