Reus plora la mort de Peter Rius, figura perpètuament lligada a la Tronada

Durant dècades va ser responsable que la tradició reusenca mantingués el seu format sense alteracions

Peter Rius va rebre un homenatge a la trajectòria vinculada a la Tronada durant la Festa Major de Sant Pere 2022
Peter Rius va rebre un homenatge a la trajectòria vinculada a la Tronada durant la Festa Major de Sant Pere 2022 | Ajuntament de Reus
07 de març del 2023
Actualitzat a les 10:26h
La ciutat de Reus i, especialment, l'àmbit de la tradició i la cultura popular, ploren la mort de Peter Rius May aquest dimarts, 7 de març. Ha traspassat aquest dilluns a la nit als 65 anys i les mostres de condol ja han omplert les xarxes socials. La vetlla es farà a la sala cinc del tanatori municipal de Reus, a partir d'aquest dimarts 7 de març a les quatre de la tarda. Demà dimecres, 8 de març, a les 12 del migdia tindrà lloc la cerimònia de comiat al mateix tanatori municipal.
 
El nom de Peter Rius va lligat a la tradició reusenca i, molt especialment, a la Tronada. Durant dècades va ser un dels responsables que es mantingués el format amb el qual encara s'avia ara, independentment de la pirotècnica que proporcionés la pólvora. Una feina que va fer primer com a treballador municipal, i després de manera desinteressada.

Les hores prèvies a cada tronada anava al Mercadal a marcar on s'ubicarien els mascles i a participar en el seu muntatge. Durant la passada Festa Major de Sant Pere, durant la qual es van encendre sis tronades en lloc de quatre, l'Ajuntament de Reus el va homenatjar per aquesta trajectòria. La del 26 de juny, una de les dues tronades extraordinàries, la va encendre la consellera Tània Verge, pregonera l'any 2021, acompanyada del Tro de Festa del mateix any, Helena Sardà.

L'acte va comptar, encara, amb un honor afegit, l'homenatge a Peter Rius. Va fer entrega a l'Ajuntament de l'embut històric de la Pirotècnia Espinós amb el qual es feia el regueró de pólvora entre els mascles de la Tronada. Alhora, l'Ajuntament va fer entrega a Rius d'una rèplica d'aquest embut com a mostra de reconeixement a la feina feta durant tants anys.

No era el primer homenatge que li feia el consistori reusenc. Peter Rius va ser el primer Tro de Festa de la ciutat quan l'any 1995 es va crear el guardó. Ja en aquell moment se li va lliurar per la seva implicació en la tradició de la ciutat.

La Tronada no ha sigut l'única vinculació de Peter Rius May amb la cultura popular reusenca. Per una banda, en el seu vessant d'estudiós, va formar part de Carrutxa i va participar en publicacions, no només vinculades a la cultura popular. A Reus en concret també va formar part de la primera generació del Ball de Diables des dels primers anys d'existència de l'entitat.

També va ser l'artífex del Pim, Pam, Pum!, un programa que durant anys es va desenvolupar a les escoles de la ciutat i que tenia per objectiu ensenyar la canalla a tirar petards amb seguretat. Fora de Reus va ser un dels impulsors, també, del Ball de Diables d'Alforja, i en l'àmbit català va ser el creador del Toc de Federació amb el qual s'acaben la gran majoria de correfocs del país.