1 de 10
Cultura popular

La geganta de Cal Fiol de l'Arboç serà declarada bé cultural d'interès nacional

La Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat ha emès un informe favorable

Els gegants de Cal Fiol de l'Arboç. | Ajuntament de l'Arboç
per Redacció, L'Arboç | 9 de març de 2023 a les 13:15 |
L'Ajuntament de l'Arboç ha informat que la geganta de Cal Fiol serà declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN). La Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya ha emès un informe favorable per atorgar aquesta distinció a la geganta arbocenca, després d'uns anys d'estudi i recerca.

Els orígens dels gegants de Cal Fiol es remunten a més de 200 anys enrere. Les Notes històriques de la parròquia i vila d'Arbós de mossèn Gaietà Viaplana de l'any 1816 indiquen que l'administració de la capella de l'hospital de Sant Antoni Abat va comprar una parella de gegants per sortir a la processó de Corpus i per la festa major. 


Des del consistori afegeixen que hi ha inclús algun estudi històric que situa el seu origen més enrere, el 1770. Aquell any es té constància de la presència de gegants a la vila amb motiu de la inauguració de la capella del Santíssim. El nom de gegants de cal Fiol sorgeix del fet que la família Fiol fou l'última administradora de la capella de Sant Antoni.

La geganta és considerada una de les peces més antigues del món geganter a Catalunya. Aquesta distinció s'afegirà a la que el 2009 van rebre els gegants vells Chabran i Llúcia com a elements festius patrimonials d'interès nacional, coincidint amb la declaració de la Festa Major de l'Arboç com a festa patrimonial d'interès nacional.
Participació