1 de 10
LITERATURA

Toni Aira novel·la una 'mortal' campanya electoral a 'Cos a terra'

El periodista ha presentat el seu primer llibre de ficció a la llibreria Adserà de Tarragona

Toni Aira ha presentat la seva novel·la 'Cos a terra' a Tarragona. | Antonio Ramos
per Antonio Ramos Llauradó, Tarragona | 13 de març de 2023 a les 16:20 |
El periodista Toni Aira, expert en comunicació política i col·laborador en diversos mitjans de comunicació, ha fet el salt a la ficció després d'una desena de llibres teòrics sobre política. Ho ha fet amb 'Cos a terra', una novel·la policíaca, amb l'assessor Max Margarit com a protagonista i que es desenvolupa en el marc d'una campanya electoral.
 

Aira va presentar la novel·la a la llibreria Adserà de Tarragona aquest divendres i va explicar que "el lector hi trobarà comunicació política, però també una trama de misteri, amb salseig i diversos assassinats". La novel·la es desenvolupa a través del diari de campanya que escriu Margarit, un personatge que "té coses meves, però que no soc jo", afirmava.
 

"Aquesta novel·la pot gaudir-la tothom"

En aquest sentit, Aira comentava que 'Cos a terra' "és un llibre de misteri on has de descobrir l'autor dels assassinats, encara que també hi ha una part de comunicació política". Tot i això, afirmava que "aquesta novel·la pot gaudir-la tothom, encara que no li interessi aquest món de la política".


'Cos a terra', editat per La Campana, està donant moltes alegries al seu autor i després de dues setmanes a les llibreries ja s'ha anunciat una segona edició. Les comarques tarragonines també tenen un espai al llibre, ja que un dels personatges, Aurora Torrents, és alcaldessa del Vendrell i diputada al Parlament.

Durant un any, Toni Aira va estar al PDeCAT i també va participar en la primera campanya de Joan Laporta a la presidència del FC Barcelona. "Vaig descobrir tot un ecosistema polític, alhora que vaig descobrir com és el funcionament intern d'un partit", va manifestar. 

 

Les històries del jove Aira a la Salle Comtal

En conversa amb el periodista Jordi Salvat, Toni Aira explicava que quan tenia 14 anys ja escrivia històries en un llibret de tapa dura, que fa uns mesos va trobar mentre feia una mudança. En aquests escrits, novel·lava la seva vida a la Salle Comtal, amb històries amb assassinats de professors que es completaven amb unes curoses il·lustracions.

Tot i que no pensava que fos possible novel·lar tot el seu bagatge en el món de la comunicació política, el periodisme i els mitjans de comunicació, havia fet un esborrany sobre això. L'empenta final va arribar de la mà dels editors de Penguin Llibres, Joan Riambau i Mireia Lite, que van proposar-li desenvolupar una trama detectivesca ambientada en el món de la política i els mitjans.


I d'aquesta proposta dels seus editors i el seu esborrany va néixer 'Cos a terra', enllestida durant l'estiu del 2022 i que ofereix una novel·la en què moren polítics, periodistes i tertulians, com si fos 'Nissaga de poder'. En aquest sentit, Toni Aira assegurava que "m'ho vaig passar molt bé escrivint-la i ara gaudeixo de les alegries que m'està donant".

Durant l'escriptura del text va comptar amb l'assessorament de dos amics: un filòleg i un mosso d'esquadra. En el cas del policia, Aira l'ha homenatjat en un dels personatges de la novel·la, "un mosso que parla amb accent de Justo Molinero".
 

"És un homenatge al nostre món de polítics i periodistes"

Toni Aira va destacar que "polítics i periodistes estem a l'aparador i aquest llibre és un homenatge al nostre món, en què la realitat supera la ficció". Entre riures, comentava que "és inevitable que hi hagi travesses i he rebut molts missatges sobre en qui m'he inspirat per caracteritzar els personatges".

En aquest sentit, assegurava que "els personatges no són 100% ningú". Sobre això, afegia que "hi ha dos misteris al llibre: qui és l'assassí i quins són els personatges que m'han inspirat". Les travesses van arribar a les executives de dos partits catalans, on es va comentar a bastament sobre els protagonistes de la novel·la.

Per acabar, Aira va confirmar que l'univers de 'Cos a terra' tornarà amb una nova novel·la. "La següent trama ja la tinc al cap i l'únic que puc dir és que continuaran morint polítics i periodistes", va tancar l'autor.
Participació